Предадоха на съд обвиняем, шофирал след употреба на пет вида наркотични вещества, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Обвинителният акт е срещу С. К. за това, че шофирал след употреба на наркотици - морфин, кодеин, метадон, амфетамин и тетрахидроканабинол (канабис). Наличието на тези вещества е установено с протокол за химикотоксикологична експертиза. Престъплението по чл. 343б, ал. 3 от НК. Според текста на закона, той може да получи затвор от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Мъжът е хванат на 31 юли 2020 г. около 10,10 ч. в село Панчарево, Столична община при полицейска проверка. По време на проверката С. К. бил изнервен, бил със зачервени очи и свити зеници.

Пристигналите катаджии го тествали и пробата отчела положителен резултат за наличие на канабис и метадон. На обвиняемия С. К. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил връчен талон за медицинско изследване. Той бил съпроводен от полицейските служители до болнично заведение в гр. София, където дал проби за медицинско изследване.

Установено било наличие на наркотични вещества от различни групи в пробите дадени от обвиняемия, а именно - морфин, кодеин, метадон, амфетамин, както и тетрахидроканабинол. Посочените наркотични вещества са включени в Списък I и в Списък II на Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични към Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите.

Обвиняемият С. К. е осъждан. Предстои делото срещу него да продължи в съда.