Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт спрямо 20-годишен младеж, блъснал велосипедист на АМ "Хемус".

По случая е установено, че на 2 август 2014 година подсъдимият Николай Н., който тогава бил на 20 години, навлязъл в аварийната лента на АМ "Хемус" в посока Варна. Младежът шофирал в аварийната лента без да има необходимост за това. Той застигнал 67-годишния велосипедист, при което последвал сблъсък.

Вследствие на удара велосипедистът бил изхвърлен от пътното платно, а Николай Н. продължил да шофира с автомобила си. Младежът карал със скорост около 100 км/ч.

Пострадалият мъж бил транспортиран в болница. Малко след това мъжът починал вследствие на тежка комбинирана травма на гърдите и корема, разкъсване на черния дроб и последвал кръвоизлив в коремната кухина.

По делото са назначавани няколко експертизи.

Година след инцидента експерт от тройната автотехническа експертиза се отказал от заключението си, че ударът на автомобила в колелото е бил в аварийната лента. Поради това Окръжната прокуратура във Варна назначила и втора експертиза, която установила къде и как автомобилът на подсъдимия е застигнал велосипедиста.

Делото срещу Николай Н. е насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд в края на месец септември 2017 година. За извършеното от него деяние законът предвижда наказаните "лишаване от свобода" за срок от 2 до 6 години.