Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение на петима души за измами на в цялата страна.

На 36-годишният Л.К. е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери.

В периода от 23 октомври 2017 г. до 1август 2019г. обвиняемият извършил 88 престъпни деяния с цел имотна облага. Те били осъществени от него както самостоятелно, така и в съучастие с други лица. Мъжът публикувал в различни интернет сайтове, платформи и социални мрежи обяви за продажба на пелети за огрев на атрактивни цени. Представял се като търговец или представител на различни фабрики и дружества. Потенциалните купувачи на стоката били заблуждавани от него, че поради внос от чужбина трябвало авансово да преведат суми за изпълнение на поръчките. Размерът на исканото от него капаро бил различен, в зависимост от стойността на заявеното количество пелети. Клиентите се задължавали да правят парични преводи на посочените от него банкови сметки. Въпреки извършените плащания обаче, заявките не се изпълнявали, а пострадалите нямали възможност да си възстановят направените разходи. При разследването било установено, че сумите постъпвали и били теглени от сметките на безимотни лица, най-често такива с нисък социален и образователен статус.

По тази схема обвиняемият Л.К. причинил вреда в общ размер 63 955,94 лева. Сред пострадалите от него са 73 физически и 5 юридически лица. Освен това спрямо 14 физически лица той направил опит за причиняване на имотна вреда в размер на 37 997 лева. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 101 952,94 лева.

В рамките на досъдебното производство обвинения били повдигнати и на други четири лица, подпомагали Л. К. - Б. М. (на 44 години), М.С. (на 34 години), Г.С. (на 33 години) и Д.К. (на 29 години). Те са обвинени в помагачество към измамата.

И петимата обвиняеми имат съдебно минало, като двама от тях са били осъждани и за измами. По отношение на Л.К. и Б.М. съдът е определил мярка за неотклонение "задържане под стража", а обвиняемият Г.С. е с мярка за неотклонение "домашен арест".