Организацията Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрация и Мария Христова съдят община Варна заради мълчаливия отказ на община Варна да даде информация по проектите за развитие на градинката на "Севастопол".

Припомняме, на 1 май тази година граждани на Варна се събраха на протест в градинката след като беше установено, че дърветата на спирка "Севастопол" в града са изсечени.

Жалбоподателите искали сведенията по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Подали заявлението си още на 14 май, съобщава Moreto.net като се позовава на информация от в. „Позвънете новини".

След като не получили отговор в законоустановения срок, решили, че на местната администрация не бива да й се размине и отнесли въпроса до Административния съд.

Според удостоверение, което получават впоследствие от кмета на Варна - Кирил Йорданов, отговорник за спазване на задълженията по закона за достъп е главният секретар Михаил Куликов.

След като получил заявлението, още на следващия ден го отнесъл до зам.-кмета по инфраструктурата арх. Венелин Жечев. Нито един от зам.-кметовете обаче не е упълномощаван от градоначалника да осъществява контрол по изпълнението на закона. Така заявлението не постигнало целта си, а на ищците бил даден мълчалив отказ. Съгласно даденото от кмета удостоверение, той не е делегирал на гл. секретар право да дава мълчалив отказ на запитванията.

От общината сами признават във въпросния документ, че съгласно правилата за достъп до информация, такъв отказ не е допустим. Това беше подчертано и в изложението на адвоката на Мария Христова - Марин Маринов.

Той се позова и на решения в конвенцията Орхюс, съгласно която по въпроси, свързани с екологията и опазването на околната среда, никой няма право да дава отказ. Освен това за искането на подобна информация не е нужно да се доказва необходимостта й, добави Маринов.

Ищците настояват Административният съд да отмени мълчаливия отказ на община Варна и да задължи местната администрация да отговори на поставените въпроси. Освен това претендират да им бъдат възстановени и 10 лв. платени за съдебни такси. Съдът ще разгледа жалбата и ще се произнесе в законноустановения едномесечен срок.