Технически ръководител е предаден на съд за смъртта на работник при трудова злополука в Банско през 2015 година. 

Окръжна прокуратура - Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.А. за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от НК. 

Констатирано е немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - извършване на строително-монтажни работи, довело до смъртта на работник.

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

Припомняме, че през април 2015 година работник загина в Банско при срутване на земна маса. Това е 58-годишният Николай Лефтеров, който е извършвал изкопни работи. Инцидентът е станал на една от централните улици на града по време на реконструкция на водопроводната мрежа.

Инспектори констатираха тогава, че работещите на обекта са били без трудови договори. 

Според обвинителния акт работещите на обекта са били без лични предпазни средства - каски, светлоотразителни жилетки и др. Почвата в този участък била земна с чакъли и валуни, с пясъчно-глинест запълнител. Стените на изкопа били вертикални и без наклон. В него били спуснати две тръби, които следвало да бъдат свързани със съществуващите такива.

Загиналият работник в Банско също без трудов договор

Загиналият работник в Банско също без трудов договор

Установени са груби нарушения на технологичните изисквания

В нарушение на нормативните изисквания А.А., изпълняващ функциите на технически ръководител, не указал да бъдат оформени откоси или да бъде укрепен изкопа, който бил с дълбочина повече от 1,5 м., а разпоредил на работниците продължаване на дейността по изкопните работи, които изпълнили нареждането му.

Около 15 ч. се е срутил вертикалният откос на изкопа, който затрупал копаещия с кирка работник, а пристигналият на място лекарски екип констатирал смъртта му.

Предстои делото да продължи в съда.