Окръжната прокуратура във Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу момче, ученик в 9 клас, за убийство на мъж, извършено от него по особено мъчителен начин.

Обвиняемият М. И. е ученик в 9 клас в гимназия в град Бяла Слатина. Установено е, че момчето често контактувало с лица от криминалния свят и много често злоупотребявало с алкохол.

Изяснено е, че на 19 януари 2017 г. в село Попица, област Враца, обвиняемият, заедно с негов приятел, си купили бира и решили да посетят техния съселянин 57-годишния М. М., по прякор "Мечо". Мъжът приел момчетата в дома си, където тримата първоначално спокойно разговаряли за пребиваването на стопанина в Гърция. По-късно, когато бирата свършила, обвиняемият и М. М. започнали да консумират ракия.

Около 22 ч. 57-годишният мъж станал да танцува, при което хванал подсъдимия за дрехите го разтърсил. Младежът се ядосал и посегнал към една празна чиния, с която ударил М. М. по главата. След това ученикът замерил М. М. с още две чинии, които се счупили.

В резултат на ударите пострадалият се свлякъл на дивана, като от главата му започнала да тече кръв. В този момент ученикът взел кухненски нож и с него нанесъл шест удара в областта на шията на 57-годишния мъж.

След извършването на убийството обвиняемият си тръгнал от къщата, като заключил катинара. Той изхвърлил ножа в двора, където бил навалял сняг. След това момчето се прибрало и заспало.

На следващия ден, ученикът разказал за случилото на баща си, който подал сигнал на тел. 112 за извършеното престъпление.

От 25 януари 2017 г. ученикът е задържан за постоянно.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза мъжът е починал от кръвозагуба, вследствие на прерязване на лявата яремна вена. До изпадането му в безсъзнание Михайлов е преживял значителни болки и страдания.

Комплексната психолого-психиатрична експертиза на непълнолетния ученик сочи, че той е разбирал значението на извършеното от него деяние. Той е ръководил постъпките и поведението си.

Предстои насрочване на първото заседание по делото.