Не е имало уволнения, а съкращения в Министерство на здравеопазването миналата седмица. Там администрацията е много раздута. Така здравният министър Таня Андреева коментира пред медиите кадровите промени в ръководеното от нея ведомство.

Тя обясни, че направените промени са само с оглед преструктуриране на дейността и малко икономисване на ресурс за фонд „Работна заплата". По думите й тези средства могат да бъдат преструктурирани и да отидат в Спешната помощ, в психиатричните болници или в болницата в Карлуково, която буквално се разпада.

Здравният министър разясни и че тези хора са съкратени съобразно изготвения устройствен правилник.

Спестените пари по груби сметки са около 200 хиляди лева от заплати. За тази година сумата ще е по-малка, предвид факта, че остават още няколко месеца до края на 2013 година.

Част от тези пари плюс още 200 хиляди лева ще отидат за болницата в Карлуково, заяви Андреева и коментира, че психиатричните болници са тотално изоставени от държавата.

Според нея това е единственият начин, по който те биха могли да бъдат поддържани, след като само държавата се грижи за тях. Допълнителните 200 хиляди лева ще бъдат от икономии на министерството.

Андреева отрече да е имало списък с 30 души, които са били хора за назначаване: „Няма такова нещо. Това са слухове. Ако някой има такъв списък, нека да го покаже. Аз не притежавам такъв."

Министърът не можа да каже колко точно са уволнените в петък служители на ведомството.

20 са уволнените общо, каза тя и обясни, че една част от тях са в срок на изпитване, а другата са от преструктурирането на министерството.

Те не са уволнение, това са съкратени хора, подчерта още Таня Андреева.

Стана ясно, че министерството вече има нов пресцентър и от вчера са назначени трима души. Те са със статут на държавни служители и са наети след проведени конкурси. Шефът на пресцентъра е на трудов договор, тъй като е член на политическия кабинет и няма изискване да бъде държавен служител.

Андреева се похвали и че всичко, което са предложили в програмата и което е залегнало като приоритети в здравната стратегия, е одобрено от министрите.

По думите й, одобрено е и намаляването на потребителската такса за възрастни хора, но най-вероятно ще стане от следващата година.

Всички мерки, които изискват финансов ресурс, който трябва да бъде бюджетиран, ще бъдат през 2014 година. Това, което до края на тази година ще направим, са спешни разходи, които изисква системата, добави още здравният министър.