Градски съдии уличиха шефката си Владимира Янева в съмнителни контакти с неизвестни лица.

По време на днешното извънредно заседание на ВСС, на което висшите магистрати изслушват оплакванията на съдиите от СГС по повод ръководството на съдилището, бяха изнесени някои подозрителни факти около Янева.

Оказа се, че градските съдии нямат пряк достъп до кабинета на шефката си и трябва да „изчакват благоволението й", за да могат да се срещнат с нея по работа. Всяко влизане трябва да бъде уговаряно от секретарката й, да ти се казва „ще ви позвъним", да чакаме в преддверието на кабинета, ожали се съдия Атанас Атанасов от 28 състав на СГС.

Магистратът разкри и друго любопитно обстоятелство - през последните две години в съдийския коридор и специално при председателския кабинет са засичани редовно лица, които не са магистрати и не са част от колектива. В този коридор, отреден само за съдии, граждани влизат само придружени от служител на съда, който известява на съдиите, че при тях идва външно лице.

ВСС започва проверка на шефовете на Софийски градски съд
Още...

Има 3-4 лица, които, не знам какви са, но влизат при Янева директно. Ежедневно са там, алармира Атанасов. Той е недоволен от това, че неизвестни външни лица имат безпрепятствен достъп до шефката на СГС, а нейните подчинени трябва да се молят и да чакат за работна среща с нея.

Не е моя работа да удостоверявам самоличността им, има камери, съдебна охрана, ВСС и прокуратурата, коментира Атанасов по отношение на мистериозните лица, като така намекна, че има нужда от намесата на тези органи, тъй като явно подозира нечисти връзки от страна на Янева.

Магистратите от Софийски градски съд се жалят пред ВСС и правосъдния министър Христо Иванов от своето ръководство. Още от края на миналата година те се оплакват от председателя на СГС Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева и Богдана Желявска.

Припомняме, в края на 2014 г. близо 50 съдии от СГС и Софийския районен съд се обърнаха към ВСС с молба да направи пълна проверка на дейността на ръководството на СГС. В началото на новата година и 19 апелативни магистрати подкрепиха колегите си с писмо, издържано в същия дух. Така вече протестният тон на юристите не можеше да бъде пренебрегнат и този въпрос влезе в дневния ред на Съвета.

Съдия Весислава Иванова от СГС се оплака, че е останал без отговор въпросът има ли извършено нарушение и кои са отговорните за това при разпределението на две знакови дела - това за КТБ и за „Белведере". Всички дела по несъстоятелност се разпределят в деня, в който пристигат, а в случая - на другия ден, посочи тя подозрителното несъответствие с практиката.
Тя е недоволна и от това, че реакцията на ръководството на СГС по случая „Белведере" представлявала становището на съдията докладчик. Това е липса на управленски капацитет. Искаме разследване на данните за порочни практики, има ли такива и кой е виновният за тях - ние не можем да правим това, вие имате компетентност в тази насока, обърна се тя към състава на ВСС.

Случайно разпределение на делата, равномерна натовареност
на магистратите, качество на работната среда и атмосфера и честен и справедлив процес - за това апелират градските съдии.
Те признаха, че след като са сигнализирали за притесненията си с писма до министъра и до ВСС, атмосферата в съдилището се е влошила, като колегите дори спрели да се поздравяват по коридорите. Градските магистрати се оплакаха и от начина, по който се изготвят графиците им от ръководството. Общуваме си с ръководството чрез заповеди, проблемите може да се решават и по друг начин, недоволни са съдиите.

Съдия Юлиана Петкова пък разви тезата пред Съвета, че основен проблем в СГС е неравномерното разпределение на делата. Съществуват фрапантни разлики от порядъка на 50-80 дела, съществуват поне три такива случая в статистиката за първите 9 месеца на миналата година. Някой е получил 40 дела, а ние сме получили 190 дела, възмути се тя.

По-късно, въпреки поетия ангажимент от страна на ВСС да започне проверка на дейността на шефовете в СГС, съдиите не се отказаха от това да искат оставките на ръководителите си.

Оставката остава актуална, това е въпрос на елементарна чувствителност, обяви пред медиите градският магистрат Весислава Иванова. Тя призна, че колегите й вече се срамуват да казват къде работят, защото СГС се е превърнал в „неприятен символ на корупцията, такъв е общественият му облик".
Ние не бихме искали той да е такъв, тъй като ние не сме корумпирани, категорична бе Иванова. За нея вече има здравословен обществен натиск „и това е чудесно".

Проблемите са дългогодишни, натрупвани и очакваме драстични мерки за решаването им. Бездействието вече е непоносимо - и на СГС, и на ВСС, включи се по темата и колежката й съдия Таня Маринова.