Преди убийството на 29-годишната студентка Виола Николова е имало жалби за закани за убийство срещу обвинения Стефан Станев, но само по една от петте преписки е образувано досъдебно производство. На останалите четири жалби прокуратурата не е обърнала внимание и ги е завършила с отказ.

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата, в който взе участие и главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, на 26 юни беше обявено, че е разкрито жестоко убийство на млада жена, извършено от мъжа, с който тя живеела. Стефан Станев беше заловен от полицията в Созопол, където отишъл да отпразнува извършеното. В кръвта на Станев бяха открити 4 вида наркотици, а по-късно стана ясно, че той е освидетелстван с психическо заболяване. Разследващите обаче бяха потресено от жестокостта на извършеното убийство.

Ревност, дрога и плюшено коте в жестоко убийство

Ревност, дрога и плюшено коте в жестоко убийство

Убиецът заминал към Созопол

След разкриване на жестокото престъпление е била извършена проверка за предишни сигнали срещу Стефан Станев. Повод за проверката е публикацията на бившата му съпруга Благовеста Пенева, отпечатана във вестник.

"Обръщението е изключително силно и изключително тъжно", коментира главният прокурор Сотир Цацаров. След проверката се оказало, че освен Пенева, сигнали са подавали и сестра й, и майка й. Главният прокурор заяви, че докладът от проверката е установил слабости и нарушения в работата на прокурори.

Според доклада е имало 5 преписки, водени в Софийка районна прокуратура, и само по една е образувано досъдебно производство.

Една от преписките е подадена на 16 май тази година. Сестрата на Пенева е подала жалба в трето районно управление, а причината е била отправена заплаха за убийство от страна на Станев. На 23 юни е убийството на Виола, посочи Цацаров. "Моите уважения и към труда на колегите ми от СРП, и от полицията, но това е била единствената причина, при която без допълнителна проверка жалбата експресно е била изпратена на 28 юни 2017г. и тя експресно е образувала досъдебно производство срещу Стефан Станев за закана за убийство", допълни Цацаров.

4 вида дрога в кръвта на Станев, обвинен за бруталното убийство на приятелката си
Обновена

4 вида дрога в кръвта на Станев, обвинен за бруталното убийство на приятелката си

Страдал от психически проблеми и се лекувал от зависимост

Втората преписка е била от 8 април 2016 г. заради това, че обвиненият в убийството на студентката е заплашвал по телефона бившата си съпруга с думите, че ще я убие и й е приготвил инвалидна количка. Дни по-късно Благовеста Пенева подава друга жалба. На 7 юни е получен отказ от районната прокуратура с аргумент, че жалбата е "лишена от елементарни мотиви". "Автор на постановлението е прокурор Диана Великова", уточни Цацаров.

Третата преписка е образувана на 12 април отново от бившата съпруга на Стефан Станев и отново е получила отказ от прокурор Велин Воденичаров. "Колегата е отказал да образува досъдебно производство, защото приема, че евентуалният извършител е невменяем. Колегата приема, че невненяемостта е била констатирана през 2015 г., когато Станев е бил лекуван.
Азбучна истина е, че невменяемостта не е заболяване, а правен термин и азбучна истина е, че невменяемостта се установява и изследва и има значение само към момента на извършване на престъплението", разкритикува работата на колегите си още главният прокурор.

Обвинител номер едно заключи, че е странно прокурорът да приеме медицинска документация от 2015 г., която година по-късно обосновава невменяемост. Поредната преписка, която е закрита с отказ, е била подадена отново за закана за убийство от бившата съпруга на убиеца. "Ще те убия, ще приключа със семейството ти, ще убия всички ви", гласели заплахите на Станев.

По думите на Цацаров е имало и жалба от 14 септември миналата година, а причината - обвиненият в убийство е нахлул в жилището на майката на бившата му съпруга. След сигнал на 112 пристигнала полиция, която съставила протокол на Станев. Преписката е била изпратена на Софийска районна прокуратура, но в началото на 2017г. завършва с отказ.

"Софийска градска прокуратура е отменила всички постановления за отказ", съобщи Цацаров и допълни, че е наясно, че с това по никакъв начин няма да донесе удовлетворение на пострадалите.

Разпоредена е и проверка на работата на всеки един от прокурорите, отказали да образуват досъдебно производство. "Санкции ще има", закани се главният прокурор.