Комбинация от амфетамини, екстази, марихуана и кокаин са установени от пробите на кръв и урина на Стефан Станев, обвинен в убийството на приятелката си Виола Николова. Пробите са взети във ВМА, а в кръвта на обвиняемия не е установено наличието на алкохол. Това стана ясно по време на заседанието, на което беше разгледана мярката за неотклонение спрямо Стефан.

Съдът прецени, че мъжът е личност със завишена степен на обществена опасност. Има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, изтъкна прокурорът, а съдия Величка Маринкова го остави зад решетките, тъй като от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Станев е извършил жестокото убийство.

По време на заседанието стана ясно, че съседите на Стефан и Виола са чули скандал. Те чули и женски писъци "моля те, спри, недей". Според представителя на държавното обвинение Станев е проявил особена жестокост.

От прокуратурата изтъкнаха, че по тялото на младата жена е имало множество следи от удари, прорезни рани в областта на шията, рани по главата и гърба ѝ. Справка от съдебно-медицинската аутопсия показва, че Виола е имала черепно-мозъчна травма, лицева травма и множество рани.

Според съда макар и да страда от определени психически проблеми, към момента на убийството Станев е възприемал и разбирал какво върши и няма пречка да носи наказателна отговорност. Въпреки употребата на комбинация от няколко вида дрога той е осъзнавал какво извършва и според прокуратурата.

Сред доказателствата, които съдът разгледа при вземането на решенията, са и показанията на свидетелката Невена Петкова и нейния приятел Велислав Каменов. Петкова е била на местопрестъплението, след като обвиняемият я извикал и лично ѝ показал трупа. Пред разследващите тя подробно е обяснила какво е видяла. Петкова потвърдила, че обвиняемият ѝ споделил съмненията си, че Виола му изневерява.

Ревност, дрога и плюшено коте в жестоко убийство

Ревност, дрога и плюшено коте в жестоко убийство

Убиецът заминал към Созопол

Петкова и Каменов по-късно разговаряли отново със Станев. Пред тях той заявил, че ще се предаде, но на по-късен етап, след като се види с детето си. Съдът обаче посочи, че това не се е случило до момента на задържането му.

В изложението на прокуратурата е посочено още, че в рамките на 12 часа обвиняемият е извършил и други 2 престъпления. Освен убийството той е извършил и грабеж на АМ "Тракия", придружен с нанасянето на средна телесна повреда. Съща така в дома му са открити още наркотици.

Пред журналисти адвокатът на Станев Ивайло Юруков се съгласи, че от събраните до момента доказателства може да се предположи с голяма степен на вероятност, че Станев е съпричастен към извършеното деяние. Той допълни, че Станев се държи хладнокръвно. В съдебната зала стана ясно, че Станев се е лекувал от зависимост.

"Дали той го е направил, все още не е изяснено", обясни защитникът на Станев. Адвокатът отказа да коментира подробности от разговора с клиента си, за да не "наруши адвокатската етика". Защитникът е разговарял със Станев 2-3 часа.

"Към момента няма съдебно-психиатрична експертиза, има само предварително становище, което казва, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си", изтъкна адв. Юруков.

По думите му, по делото ще има тройна, разширена съдебно-психиатрична експертиза. "Знам, че е лекуван от наркотични зависимости. Знам, че е ходил на паихиатър известно време", обясни Юруков.

Адвокатът се обърна и към медиите с думите: "Молбата ми към медиите е да не се превръща този случай в сензация, защото това е една трагедия за две семейства".

"Самият той (Станев) показва една хладнокръвност. Не сме говорили за разкаяние. Не сме говорили въобще за деня на случая", заключи адв. Юруков.

В своя защита пред съда Станев цитира откъс от "Смешен плач" на Христо Ботев: " ...лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!". Той обясни и че преди около 2 седмици е нил уволнен.

Ако бъде признат за виновен за убийството на Виола, Станев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.