От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционираха "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД и "Билла България" ЕООД за нелоялна конкуренция. Санкцията за двете търговски вериги е в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 565 052 лв.). Мотивът е за нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

От "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД са глобени заради промоция на слънчогледово олио "Плиска", - обявена е промоция, а е нямало налични количества в определени обекти.

В "Билла България" ЕООД са попаднали под полезрението на КЗК заради слънчогледово олио "Реоли" и високоолеиново олио "Папас" - обявени в промоция, а няма налични количества от съответните промоционални продукти. 

КЗК подхвана верига супермаркети заради промоция на олио

КЗК подхвана верига супермаркети заради промоция на олио

Установено е недостатъчно количество от предлагания продукт

Комисията приема, че в случая безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти, ответното дружество е в състояние да отклони към собствените търговски обекти потребителите, до които достигат рекламните послания, като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара, пишат от КЗК.