Съпрузи се изправят пред съда за имотна измама за близо 600 000 лева, съобщават от Районната прокуратура във Варна.

Изпълнителният директор Иван Ч. и прокуристката на "Риком" АД в Бяла Румяна Ч. са подсъдими за измама в особено големи размери - 587 561 лева, извършена в съучастие в периода от 12 юни 2008 г. до 3 декември 2009 г.

За подобно деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години. Ако двамата бъдат признати за виновни, може да бъде конфискувана и до една втора от имуществото им.

Иван и Румяна Ч. успели да извършат общо шест измами с руски граждани. Софийска фирма възложила строителството на три ваканционни сгради върху незастроени поземлени имоти в град Бяла, собственост на "Риком" АД. По време на строителството обаче възложителят прекратил плащанията към строителя, което породило конфликт. При решаването на спорните въпроси между двете фирми било прието изграденият имот да бъде прехвърлен на възложителя с прилежащия парцел, а завършените на груб строеж две сгради - на фирмата на съпрузите. За да довърши имотите за продажба, фирмата на двамата подсъдими изтеглила няколко ипотечни кредита.

Руснаци проявили интерес към строящите се ваканционни апартаменти, които дори били представени на изложение в Москва. Чужденците пожелали да купят имотите по нотариален ред, за да могат да получат виза за България. Първоначално били сключени предварителни договори с купувачите за продажба и строителство на бъдещите имоти, като в тях изрично било посочено, че "Риком" АД ще им прехвърли имотите с нотариални актове и без тежести. Иван и Румяна Ч. обаче не изпълнили договореното, а присвоили платените суми.

След като купили апартаментите с нотариален акт, измамените установили, че са осъдени като ипотекарни длъжници, тъй като са закупили имоти с ипотека в полза на банка по теглените от "Риком" АД кредити.

Общата сума, с която са ощетени руските граждани при шестте измами, е близо 600 000 лева, като парите все още не са възстановени.

Предстои делото срещу двамата акционери на "Риком" АД да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.