Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов проведе среща с представители на Главната прокуратура на Република Узбекистан, които са на работно посещение у нас.

Начело на делегацията е Нозим Абас Угли Ходжаев, който е заместник-ръководител на отдел "Международен" на прокуратурата в Узбекистан. От българска страна присъстваха заместник-главният прокурор Мария Павлова, Цветомир Йосифов от ВКП, Илиана Кирилова- административен ръководител на СГП и Емилия Русинова- заместник на административния ръководител на Апелативна прокуратура-София.

Борислав Сарафов обсъди с представителите на узбекистанската прокуратура възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество по наказателноправни въпроси, борбата с организираната престъпност и противодействието на незаконната миграция.

И.ф. главен прокурор постави въпроса и за екстрадицията на обявения за издирване с Европейска заповед за арест Илиян Тодоров, който бе арестуван в Узбекистан през месец март. Тодоров има влязла в сила присъда за убийството на двама младежи до столичната дискотека "Соло", както и за опит за убийство.

Сарафов подчерта, че казусът е важен за България и настоя лицето да изтърпи наложеното му от ВКС през 2013 г. наказание "доживотен затвор" в Република България.

Двойният убиец от дискотека „Соло“ влезе в затвора в Узбекистан

Двойният убиец от дискотека „Соло“ влезе в затвора в Узбекистан

Той е зад решетките за измама с документи

Припомняме, преди около две седмици Борислав Сарафов се срещна с турския главен прокурор. Делегацията, ръководена от и.ф. главен прокурор, бе приета от председателя на Върховния съд на Турция Мехмет Акарджа и от турския главен прокурор Бекир Шахин.

Стъпките на Сарафов доста напомнят на тези на бившия главен прокурор Иван Гешев, който периодично провеждаше работи срещи с колеги от близки и нетолкова близкоизточни страни.