Временно изпълняващият длъжността главен прокурор на Република България Борислав Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на административния ръководител на Районна прокуратура-София Невена Зартова. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката ще обхване организацията и ръководството на дейността на СРП в периода 01.01.2022 г. - 31.07.2023 г.

Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др.

Обект на проверка ще бъде и работата на Невена Зартова в качеството й на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Със същата заповед главният прокурор е разпореди проверка и на работата и на Радослава Каназирева, прокурор при СРП. Каназирева е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство, водено по чл. 122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/, по което спрямо обвиняемия Ч.Б. през м. април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение "подписка".

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.

Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.

Припомняме, че по-рано този месец главният прокурор поиска оставката на ръководителя на СРП Невена Зартова заради пропуски в организацията на работа.

Шефката на СРП не знае на какво законово основание Сарафов й иска оставката

Шефката на СРП не знае на какво законово основание Сарафов й иска оставката

Нямала право да нарежда на наблюдаващ прокурор, за да не му оказва натиск