Само промяна в Конституцията няма да направи процеса на правораздаване по-бърз и по-предвидим. Това заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БНР.

Той отправи апел към народните представители, след като приемат измененията в Основния закон, да продължат със Закона за съдебната власт и с Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Според него трябва да се работи в посока решаване на проблемите с бавните експертизи и прекаления формализъм на наказателния процес.

Ние също искаме съдебна реформа, защото ние сами знаем колко усилия полагаме, за да постигнем по някой път малки резултати. Не защото ние не го желаем, а защото такава е рамката в която се движим, поясни главният прокурор.

Сарафов подчерта, че преди второто четене на конституционните промени има разбиране, че правомощието на главния прокурор да издава методически указания трябва да остане. По думите му методическите указания създават предвидими, работещи модели, за да не се стигне до регионално правосъдие.

Съдийската независимост няма да бъде засегната, ако има пресечна институционална точка между бъдещите съдийски и прокурорски съвети, каза още той.

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство
Обновена

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство

Все пак парламентът прие на първо четене промените в Конституцията