След като Явор Златанов, известен от разследването на "Антикорупционния фонд" като един от потърпевшите от кръга на "Осемте джуджета", заведе дело, с което поиска решенията на Общото събрание за завземането на фирмата му от подставеното лице Кристиян Христов да бъдат приети за невзети, Софийският апелативен съд излезе с решение в негова полза.

По-конкретно съдът излезе с решение, че завземането на бизнеса на Явор Златанов и на баща му Илия Златанов от кръга "Осемте джуджета" е нищожно, съобщи news.lex.bg.

Съдът потвърди, че според събраните доказателства Общо събрание реално не се е състояло.

Припомняме, че всичко започва от спор между баща и син Златанови за фирмата "Изамет". Бащата Илия Златанов се чувства напълно безпомощен - не знае как да си върне собствеността на завода за асансьори от собствения си син. Тогава - през 2019 г. - негов познат го съветва да се обърне за помощ към бившия следовател Петьо Еврото, известен като Пепи Еврото.

Пепи Еврото му "помага" така успешно, че заедно с кръга "Осемте джуджета" си присвоява не само фирмата му, но и пари, и злато за над 4 млн. лева.

Синът Явор Златанов разказва пред "Антикорупционния фонд", че е бил арестуван и изнуден да се подпише, че се съгласява да приеме за съдружник във фирмата близкия до Петьо Петров - Кристиян Христов. Подписва се, че и двамата с Илия Златанов вече няма да са управители на "Изамет", а такъв ще бъде Кристиян Христов.

Подписването е станало в болница "Лозенец", където Явор Златанов е откаран от ареста, за да му бъде извършена спешна хемодиализа. Тъкмо в болницата Явор Златанов подписва документите, заплашен, че, ако не го направи, няма да бъде подложен на животоспасяващото лечение.

Според решенията в протокола от това общо събрание, което Златанов отрича да е проведено, Кристиян Христов е приет за съдружник, променен е адресът на фирмата, капиталът е увеличен от 5000 на 6000 лева, а разпределението на дяловете е 60 дяла от по 50 лева за Илия Златанов, 40 дяла от по 50 лева за Явор Златанов и 20 дяла по 50 лева за Христов.

Съдът: Илия Златанов е собственик на завода за асансьори в Дупница

Съдът: Илия Златанов е собственик на завода за асансьори в Дупница

Изнудвали бизнесмена да му вземат бизнеса...

Освен това на това Общо събрание баща и син Златанови са освободени като управители на "Изамет", като Илия Златанов е упълномощен да възложи управлението на Кристиян Христов.

Общото събрание е дало съгласие Христов да извършва търговски сделки, спадащи в предмета на дейност на "Изамет" без съгласието на дружеството, както и да участва и да заема ръководни длъжности и в други дружества с ограничена отговорност със сходен предмет на дейност.

Припомняме, че пред "Антикорупционния фонд", а и в исковата си молба Явор Златанов описва как е бил арестуван и как му е било обяснено, че за да излезе от ареста, трябва да прехвърли дяловете си от "Изамет", а междувременно бил лишен от парите, златните си монети, автомобилите, фабриката, готовата продукция и складовите си наличности за 2 000 000 лева.

Златанов разказва и че след като все пак мярката му за неотклонение била променена, Петьо Петров - Еврото започнал да му изпраща хора с ултиматум да му прехвърли дяловете си.

В началото на 2020 г. Явор Златанов бил поканен от представител на Петров - адвокат Десислава Коцева, в заведение в София, където на входа трябвало да остави телефоните си.

На тази среща адвокатката го заплашила, че ако не прехвърли дяловете си във фирмата на посочено от нея и Петров лице, ще влезе в затвора, а бебето му ще остане без баща.

Пред "Антикорупционния фонд" Явор Златанов разказва и как адвокатката му обяснила, че Петьо Петров е много влиятелна личност и че докато Иван Гешев е главен прокурор, тй ще трябва да прави каквото му кажат, за да не изчезне.

Първоначално Златанов отказал, но бил арестуван и после, когато отново имал нужда от хемодиализа, рекетът продължил.

Той бил в изключително тежко състояние, когато го притиснали да подпише документите, докато е в болничната стая.

Явор Златанов посочва, че го е направил, защото не e бил в състояние да вземе адекватно решение и му се наложило да направи труден избор - между кражбата на бизнеса и живота и здравето си. След като Златанов подписал документите, мярката му за неотклонение била променена на домашен арест.

Според показанията на адвокат Коцева тя е пристигнала в болницата заедно с Илия Златанов и Кристиян Христов и е изготвила предварително протокола за въпросното общо събрание, като твърди, че имало предварителни разговори между Златанови.

Никой обаче не е виждал Явор Златанов и Кристиян Христов заедно, а и той, и съпругата му заявяват, че двамата никога не са се срещали.

В протокола от общото събрание пък изрично е написано, че то е проведено присъствено с участието и на тримата.

Освен това от Областна служба "Изпълнение на наказанията" са информирали съда, че Златанов е бил задържан на 16 март и е бил освободен от ареста на 24 март, като за периода на задържането му, включително на 23 март, той не е бил посещаван нито от баща си, нито от Кристиян Христов.

Заради това и съдилищата приемат, че на 23 март Общо събрание на съдружниците в "Изамет" практически не е проведено.

След отстраняването на Иван Гешев, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов назначава пълна проверка на всички преписки и досъдебни производства по казуса с "Осемте джуджета", като от прокуратурата разкриват, че още преди три години е била извършена проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е констатирала "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализираната прокуратура, свързани с "Осемте джуджета".

Тя е била изпратена на Иван Гешев, като в нея е било обърнато специално внимание на нарушенията при връщането на големи суми пари и злато като веществени доказателства. Последствия обаче нямало.

Във връзка с тези пари и злато, през 2023 г.прокуратурата повдигна обвинения на Петьо Петров, Любена Павлова, както и на прокурор Дилян Деянов.

Обвинителят беше обвинен за длъжностно престъпление за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззетите монети на лице, което не е трябвало да ги получи, а Петров и Павлова са обвинени за вещно укривателство, тъй като са укрили златото.

Преди месец пък стана ясно, че постановлението, с което Деянов е бил привлечен като обвиняем е било отменено поради липса на доказателства за извършено престъпление. Обвинението на Петров пък е задочно, защото той се укри още в края на май, когато беше обявен за издирване.

През есента на миналата година обвинение за длъжностно престъпление получи и прокурор Константин Сулев.

Илия Златанов: Дейността си Петьо Еврото продължава с подизпълнители

Илия Златанов: Дейността си Петьо Еврото продължава с подизпълнители

Адвокат Грега Ганева: Следвайте пътя на парите, поне до 2014 г.

Прокуратурата твърди, че той е извършил длъжностно престъпление като е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да не допусне в медиите да се появи негативна информация за бившия главен прокурор Иван Гешев. 

Въпросното дело обаче е прекратено от съда, който преценява, че деянието на Сулев не е престъпление.