Правителството на България не отговаря напълно на минималните стандарти за ликвидиране на трафика на хора, обаче прави значителни усилия в тази посока. Това се посочва за нашата страна в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора по света.

Според американските власти българското правителство демонстрирало значителни усилия в разглеждания период с разследването на повече случаи на трафик на хора, предоставяйки подслон на възрастни жертви на трафик, подобрявайки националния механизъм за предоставяне на подкрепа на такива хора.

САЩ наредиха Китай до Русия, Северна Корея и Иран по трафик на хора в света

САЩ наредиха Китай до Русия, Северна Корея и Иран по трафик на хора в света

В Китай е широко разпространен трафикът на хора

Отбелязва се като положителна стъпка приемането на национална стратегия за борба с трафика на хора за периода между 2017 и 2021 г.

Според американските власти правоприлагащите институции продължили да предприемат действия срещу държавни служители и полицаи, които са извършвали подобни престъпления.

Правителството обаче не е показало по-сериозни усилия в сравнение с предходния разглеждан период. Въпреки че общият брой на разследванията и наказателните преследвания на трафиканти са се увеличили леко, съдилищата са осъдили по-малко трафиканти и са постановили условни присъди за повечето от осъдените.

Капацитетът на правителството да подслонява жертви и да осигурява специализирани услуги остава нисък в сравнение с броя на идентифицираните жертви, като се подчертава, че не е осигурило специализирани услуги за деца, жертви на трафик.

Тъй като правителството е отделило достатъчно средства за писмен план, който, ако бъде приложен, би представлявал значителни усилия за спазване на минималните стандарти, България е оставена сред групата страни, наречена в доклада "Tier 2 Watch List", където страните не изпълняват напълно стандартите, но полагат значителни усилия да го сторят, като същевременно са налице няколко негативни показателя.

В първата група "Tier 1" са страните, които изцяло покриват стандартите. Във втората група "Tier 2" са правителствата, които не отговарят напълно на изискванията, но предприемат значителни усилия да го сторят.

Най-зле е положението в страните от групата "Tier 3", които нито отговарят на стандартите, нито предприемат необходимите действия.