Да бъде създаден още един съвет към Министерския съвет - този път за съдебната реформа, иска новият правосъден министър Екатерина Захариева, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Задачата на новия чиновнически орган щяла да бъде наблюдение дали се прилагат мерките от стратегията за съдебна реформа. Той ще има "топла връзка" и с Висшия съдебен съвет (ВСС), тъй като в него трябва да влязат член на Висшия съдебен съвет, главният съдебен инспектор, заместник-председатели на върховните съдилища, зам.-главен прокурор, представител на Висшия адвокатски съвет.

Освен магистрати, в новия административен орган се предлага да участват и зам.-министрите на финансите, на вътрешните работи, и представители на магистратски организации.

Според авторите на новото чиновническо звено: "Създаването на съвета е от изключително значение за обединяване усилията на съдебната и изпълнителната власт, както и на академичната общност и неправителствения сектор за координирано постигане целите на стратегията".

Припомняме, още през м.г. имаше решение на кабинета "Борисов-2" всички ведомства да съкратят разходите си с 10 процента. Запознати с административните хватки недоумяват как хем се съкращават разходи, хем се увеличава чиновническия апарат.