Дълго дефинираният проблем за слабостите в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност бива прикриван и остава все така нерешен. Това заявяват в отворено писмо до Европейската комисия (ЕК) от Съюза на съдиите в България. Магистратите изтъкват, че се обръщат до комисията с тревога и призовават на родните управляващи да бъде отправена препоръка от политика на предприетите действия да преминат към политика на постигнатите резултати.

Съдиите изразяват тревогата си, че утвърдилата се липса на работеща независима съдебна система в интерес на българските граждани криела опасността да надмине вътрешните за страната проблеми. Това можело да застраши изграждането на единен пазар, гарантирането на конкуренцията, изпълнението на заложените от ЕС цели, финансирани със средства от европейските фондове.

В писмото до Еврокомисията магистратите изразяват мнението си, че ерозията на държавността в страната засилва ерозията на европейските ценности. Тя превръщала една част от границата на Европейския съюз в несигурно пространство за икономиката, свободната стопанска инициатива, сигурността и човешките права.

Според Съюза на съдиите това, че проблемите в областта на правосъдието не се заявяват и дължимите и справедливи санкции не се налагат, създавало риск да се утвърждават политики, които са във вреда на европейските граждани и европейската демокрация. Освен това се затвърждавал евроскептицизма и в новоприетите държави членки.

Магистратите предупреждават, че намесата в тези съществени политики прави уязвим както Европейския съюз, така и всеки европейски гражданин на територията му. Ако се мислело за Европа и ЕС като цялост, то угрозата за независимостта на правосъдието у нас водело до намаляване на целостта. Именно заради това съдиите смятат, че страната ни остане в това състояние и продължи да бъде част от целостта на ЕС, той не следва да показва слабост да установи принципи и ценност върху част от територията си.

В писмото се заявява, че на вниманието на ЕК се поставят актуални въпроси по напредъка на България по предвидените мерки по Механизма за сътрудничество и проверка. Според магистратите имало липса на политическа воля за провеждане на действителна и ефективна реформа в съдебната власт. Тя била обяснима със съществуващите нерегламентирани зависимости, обвързаности и недопустими вмешателства на най-високи нива в държавното управление.

Доказателство за това били и придобили широка публичност няколко скандални случая, които не били разследвани от компетентните органи, така че обществото да получи убедителен отговор има ли виновни и следва ли да понесат отговорност, изтъкват магистратите.