В състава на комисията на ВСС, която проверява фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса, освен членове на Съдийската колегия, да бъдат включени и съдии. За това призоваха от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България чрез писмо до Съдийската колегия на ВСС.

От Съюза на съдиите искат проверка на посегателствата върху съдебната власт.

Като мотив те посочват, че именно съдиите са същинските органи на съдебната власт, които я осъществяват и които са призвани да защитят независимостта си, когато тя очевидно е под угроза и под заплаха е поставен конституционният модел на държавата.

Бойко Рашков: Има теч от ГДБОП към Нотариуса

Бойко Рашков: Има теч от ГДБОП към Нотариуса

Иван Гешев често е посещавал SS клуб

"Целта е да се гарантира доверието в обективността и компетентността на извършената проверка, осъзнавайки историята на посегателствата върху съдебната власт, включително чрез административните й органи, и съобразявайки персоналния състав на ВСС и историята на неговите действия (не само избора на г-н Иван Гешев за главен прокурор)", пишат от Съюза на съдиите в България.

Според тях прякото включване на съдии в осъществяването или подпомагането на дейността на кадровия орган е традиционно установено, както в практиката на съвета, така и на нормативно ниво.

"Не се изисква да бъдат излагани подробни съображения, защото е достатъчно да се припомни, че ВСС е създаден, за да осигури нормалното функциониране на органите на съдебната власт, т.е. неговата легитимация е възможна дотолкова, доколкото е припозната за полезна (обслужваща легитимна цел в демократично общество) от съдиите, прокурорите и следователите", завършват от организацията.

Съдия Цариградска: Мартин Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР

Съдия Цариградска: Мартин Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР

Владислава Цариградска е била предупредена "да се кротне"