Протестът на съдиите продължава. Мотивът да излезем бе онова, за което дълго време се говореше и се подготвяше като съдебна реформа, в крайна сметка бе подготвен само като един минимум от законодателни изменения. В процеса по подготовка на измененията бяха ангажирани страшно много съдии. Затова решихме спонтанно да излезем и да се обърнем към гражданите, защото обръщението, което бяхме направили към политиците, не даде никакъв резултат.

Това обяви говорителят на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му, проблемите на гражданите започват, когато те имат сблъсък със съдебната реформа.

„Това, за което се борим, е една единствена бройка, която дава превес на политическата квота във Висшия съдебен съвет. Искаме представителите на професионалната квота, които се избират от съдиите, да имат превес, за да може съдебната система да се управлява от хора, които са вътре в нея”, добави още Иван Георгиев.

Той уточни, че не се противопоставят на Прокуратурата.

„Това, което искаме, е с разделянето на две квоти, съдиите да не се месят в работата на прокурорите, и обратното – прокурорите да не се месят в работата на съдиите.

„Борбата не е изгубена. Можем да продължим с инициативите”, подчерта той и заяви, че голяма част от съдиите са се съгласили да носят везните на Темида на тогите си.

„Това не е дейност под егидата на Съюза на съдиите в България. В нея са ангажирани всички съдии”, добави говорителят на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев.

Той поясни, че ще има още една среща с граждани пред Съдебната палата.