Вчерашното гласуване в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна.
Това коментират от Съюза на съдиите в специално обръщение към всички българи във връзка с приетите от парламента промени в Конституцията.  

„Ще продължим да работим за постигане на по-добро, независимо и безпристрастно правосъдие. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо без да е гарантирано, че съдът е независим”, коментират още от Съюза на съдиите.

"На 9 декември бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система”, убедени са съдиите.

"Съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура. Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно. И съобразено единствено със закона и доказателствата по делото”, коментират още от Съюза на съдиите.

За първи път в новата българска история имахме министър на правосъдието, който заедно с екип, амбициран да се справи с горните проблеми, се зае с тежката задача да въведе на конституционно, а сетне и на законодателно ниво механизми, гарантиращи истинската независимост на съдебната власт, с които да може да се противодейства на възможните към момента зависимости, двоен стандарт и прокарване на политически и лобистки интереси. Вместо подкрепа, мнозинството в парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България”, подчертават съдиите.

"Поради изложените причини всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено и във ваш интерес", завършват от сдружението на съдиите.