Съюзът на съдиите в България иска Висшият съдебен съвет (ВСС) да обясни съображенията си за смяна на досегашния представляващ съвета Соня Найденова и да избере точно Димитър Узунов за нов председателстващ.

Управителният съвет на съюза е изпратил писмо с искането до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняне, с извънредно предложение Соня Найденова бе отстранена от поста, а на нейно място с 13 гласа „за” бе избран Димитър Узунов.

От Съюза на съдиите подчертават, че извънредното предложение не е било съобщено предварително, нито е било обсъдено в някоя от комисиите на съвета. Не са били обявени и никаква мотиви за кадровите промени. Магистратите изтъкват, че членовете на кадровия орган дължат отчетност и прозрачност за всички свои действия, както на професионалната общност, така и на обществото. Именно в тази връзка съдиите призовават членовете на ВСС да обявят съображенията за промяната, извършена по извънреден начин.  

Те призовават Димитър Узунов да обяви публично съдържанието на водената от него кореспонденция от ползвания от него мобилен телефон или мобилни телефони за времето от 9.30 часа до 13.00 часа на 14 януари.

Припомняме, че именно тогава се разрази SMS скандалът със съобщението, което премиерът Бойко Борисов препрати на председателя на ВКС Лозан Панов за хода на дискусията по казуса „Яневагейт”. Именно Узунов бе най-заподозрян, че е „къртицата” във ВСС.  

От Съюза на съдиите призовават още Узунов да изиска справка по отношение на ползваните от членовете на съвета мобилни телефони по договори с мобилни оператори, по които е страна ВСС.

Съдиите призовават още членовете на ВСС, които днес са напуснали заседанието, след като е внесено предложението за отстраняването на Соня Найденова и избирането на Димитър Узунов, да заявяват публично дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на кадровия орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му. Те трябвало да отговорят и могат ли да помогнат за изпълнение на възложената от закона задача за отстояване на независимостта на съдебната власт.