С 13 "за" членовете на ВСС отстраниха Соня Найденова от поста представляващ на ВСС. Веднага след това, подкрепен от 13 членове, Димитър Узунов беше избран да я замести.

По-рано, изненадващо предложението за смяна на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова влезе в дневния ред на редовното заседание на кадровия орган.

Членът Милка Итова предложи Найденова да бъде заменена с колегата си - Димитър Узунов.

Отстранена съм заради SMS скандала, смята Соня Найденова

Отстранена съм заради SMS скандала, смята Соня Найденова

Изненадана е от предложението за смяната й

Найденова е сред кадровиците, които заявиха готовност да покажат разпечатка по повод скандала със SMS-а на премиера Борисов. Узунов пък е членът, който бе най-заподозрян за „къртицата" във ВСС.

12 членове са подкрепили предложението Соня Найденова да бъде свалена от поста и заменена с Узунов да влезе в дневния ред. След гласуване, точката влезе в дневния ред и се пристъпи към "дебатиране".

Случващото се във ВСС е провокация срещу мен, постна Борисов във Facebook

Случващото се във ВСС е провокация срещу мен, постна Борисов във Facebook

Нямал нищо общо с кадровите промени там

Някои от членовете обаче посрещнаха решението емоционално и дори напуснаха заседанието.

"Смятам да напусна заседанието на ВСС", обяви намерението си членът Калин Калпакчиев. Той заяви, че не желае да участва в "предварително режисиран фарс, решение, взето извън тази зала, решение - провокация към здравия разум, към ВСС, към българските граждани".

В тази зала вее тоталитарен хлад, посочи Калпакчиев, и допълни, че тук чуждо мнение не се търпи. "Различното мнение е в състояние да доведе до ярост мнозинството в тази зала", подчерта той.

В предложението за смяна на Найденова Калпакчиев видя груба провокация на сила, която намира за нетърпима и необяснима. Истината е, че решението е взето извън тази зала, без изслушване на аргументи, заяви членът на ВСС и констатира, че не е възможно да се води демократичен диалог.

Съюзът на съдиите с тежки въпроси към ВСС

Съюзът на съдиите с тежки въпроси към ВСС

Искат да обяснят за смяната на Найденова

Самата Соня Найденова също напусна заседанието и реши да не участва в обсъждането, тъй като предложението я засяга пряко. Примера й последва и членът Юлия Ковачева.

"Присъствието ми тук смятам за безсмислено", отсече и Камен Иванов, допълвайки, че не желае да участва в това, което някой ще нарече дебат по промяна представляващия ВСС.

Магдалена Лазарова подчерта, че не знае какви са мотивите за включването в дневния ред на точката. "Предполагам, че ако продължа да стоя в тази зала и да задавам въпроси, отново няма да получа отговор", посочи тя и също напусна заседанието.

Според Галя Карагьозова зад това предложение стои предварителен сговор на една група в съвета. Тя запита какво налага смяната на представляващия ВСС. „Дали не е това, че представляващата ВСС започна да изразява мнение", запита Карагьозова. По думите й, можеше да се проведе поне фасадна форма на избор на представляващ. Няма алтернативни кандидатури, няма алтернативни мнения, констатира тя, допълвайки, че им се налага член на съвета, който не слиза от страниците на медиите (визира предложения Димитър Узунов б.р).

"Не мога да се съглася нито с начина на работа, нито с предложената кандидатура", посочи Карагьозова и също излезе.

След нея Галя Георгиева взе думата и посочи, че никой няма против работата на Соня Найденова. "Благодарим за работата й като представляващ, но все пак длъжността и мястото на представляващия никъде по закон не е казано, че е постоянна и важи за целия мандат на съвета", коментира тя. Всеки от нас има право да бъде представляващ, отсече Георгиева.

Милка Итова, която внесе предложението, заяви, че то е подкрепено от 12 членове на съвета. „Изложили сме мотиви - предстоящи промени в Закона за съдебната власт", каза тя. По думите й, в момента Правосъдното министерство очевидно има волята, за разлика от всички други оглавявани от предишни министри на правосъдието, да внесат предложение за изменение на закона.

Оставащият период до края на мандата на ВСС бил много важен. За тези три години мандат членовете успели да разберат кой какви качества притежава и за каква длъжност е най-подходящ. Итова подчерта, че Узунов показал най-вече като обединител на членовете на ВСС като колективен орган. Трябва да има ротационен принцип на представляващия ВСС, допълни тя.