Нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във Висшия съдебен съвет (ВСС), под каквато и да е форма. Това категорично заявява в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов, изтъквайки, че дни наред в публичното пространство продължават да се разпространяват абсурдни тези.

Борисов счита, че последните промени във ВСС са провокация, която целяла изкуствено да се поддържа напрежението между институциите, като отново се намесвало неговото име.

Припомняме, по време на днешното заседание на кадровия орган изненадващо в дневния ред влезе предложението на смяна на председателстващата ВСС Соня Найденова. С 13 гласа „за” тя бе отстранена от поста. Веднага след това, подкрепен от 13 членове, Димитър Узунов беше избран да я замести. Найденова заяви, че е изненадана и допусна, че може SMS скандалът от миналата седмица с участието на премиера Борисов да стои в основата на отстраняването й.

Борисов заявява, че разбира, че е политически удобно на определени кръгове да използват тези похвати (бел. ред. провокации), за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбирал, че това е вредно за държавата.

Бойко Борисов смята, че са нужни действия и реформи, а не само празни приказки и скандали, които допълнително изчерпвали доверието в съдебната система. Той припомня, че когато парламентът е приел стратегията за съдебната реформа през 2015 г., никой не говорел за промени в Конституцията. Борисов отчита, че е постигнато много, но реформата не била завършена. По мнението му, най-важното сега било да продължат занапред.

Бойко Борисов щял да предложи да се постигне съгласие за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт. Той подчертава, че това са решения, които са важни за всички. Техният минимум според него включва изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Борисов смята, че те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското споразумение, както и отчетността и децентрализацията на прокуратурата.

Антикорупционният закон също е много важен, по мнението на Борисов. Сред важните решения той поставя и изменение на Наказателно-процесуалния кодекс, което да гарантира по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване. 

Според Борисов трябва да има и изменение в Наказателния кодекс и изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

Борисов изразява надеждата си тези промени да минат през Министерския съвет в най-скоро време. След това пък с конкретни сроковете да бъдат внесени и в парламента, подкрепени от ГЕРБ. В заключение той заявява, че вярва, че промените ще срещнат разбирането и на партньорите им.