Създава се фонд Ин-витро. Това съобщи министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция след заседание на кабинета, цитиран от БНР.

Чрез фонда ще бъдат финансирани до три опита на едно лице с репродуктивни проблеми. Бюджетът на фонда за тази година е 20 млн. лв.

Припомняме въпросът за финансирането на ин витро процедурите стана повод за остър дебат в коалицията.

Фондът ще започне работа до три месеца, след като бъдат уточнени критериите за подбор на пациенти. Те ще избират сами в коя болница да получат услугата от всички сертифицирани за тази дейност лечебни заведения.

Средствата, които останат във фонда след изтичане на годината, няма да се връщат в бюджета, а ще останат за следващата година. Там ще се приемат и средства от дарения. Министърът на здравеопазването Евгений Желев уточни, че ако има излишък и парламентът реши, могат да бъдат отпуснати и допълнителни средства.
Фондът ще създаде регистър на безплодните семейства.

Министърът отбеляза, че последното проучване на броя на такива семейства у нас е правено през 1987 година. Тогава те са били седем на сто от хората във фертрилна възраст.Желев е поръчал проучване, чиито резултати ще станат известни до месец и половина.

Днешният акт дава правната основа за създаването на фонда, добави Станишев. Той подчерта, че остава много важният въпрос за изработването на изключително точни професионални критерии за определяне на пациентите, които ще се ползват от услугите на фонда.

Министър-председателят припомни, че българската държава не е предприемала такава стъпка след 1990 г. 

Числеността на персонала на фонда е 5 щатни бройки, в това число и директор, който се назначава от министъра на здравеопазването.

Към него ще функционира 7-членен обществен съвет от изтъкнати медицински специалисти в областта на асистираната репродукция, с призната специалност „Акушерство и гинекология", както и представители на юридически лица с нестопанска цел, работещи за защита на правата на пациентите в тази област.

Съставът на Обществения съвет ще се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

Финансирането на дейностите по асистирана репродукция ще се извършва въз основа на договор между Център „Фонд за асистирана репродукция" и съответните акредитирани лечебни заведения, а контролът върху тяхната дейност ще се осъществява съвместно от Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантация и Фонд.