Окръжната прокуратура в Пазарджик информира, че питбулът, които уби 3-годишно дете, се отглежда от Сдружение с нестопанска цел "ВОТАН- нов живот за питбула". Повод за съобщението на прокуратурата са многото получени молби на заинтересовани и проявили гражданска позиция хора за съдбата на кучето.

Задържаха бащата, лелята и чичото на убитото от питбул дете

Задържаха бащата, лелята и чичото на убитото от питбул дете

Собственик на кучето е лелята на детето

Законът задължава в подобни случаи кучето да се отнема от собственика и да бъде поставено в среда, отговаряща на нормите и условията за неговото социализиране за недопускане на други трагични инциденти.

Експертите са препоръчали предаване на кучето на Сдружение с нестопанска цел "ВОТАН- нов живот за питбула".

Проведена проверка е установила, че след трагичния инцидент, кучето е останало в дома, в който е било отглеждано в село Мокрище. Била му е наложена 14-дневна карантина от Областната дирекция по безопасност на храните - Пазарджик. Животното е било обект на Етологична експертиза за проявена високостепенна агресия.

Прокуратурата обвини чичото на убитото от питбул дете

Прокуратурата обвини чичото на убитото от питбул дете

Разследващите са получили неопровержими доказателства, че чичото е действителният собственик на кучето

За прецизност на изследването, кучето е останало в същата среда, в която е било отглеждано. Двамата експерти, които извършват Етологичната експертиза, са дали препоръка за стопанисването на кучето и по-точно кога, как и къде да бъде преместено и отглеждано, според правилата на Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните.

На 12 февруари 2018 г. кучето е било предадено от собствениците в РУ на МВР-Пазарджик, който от своя страна, с протокол за отговорно пазене, е предал кучето на представител на Сдружението.