Задържани са бащата, лелята и чичото на починалото след ухапване от куче 3-годишно дете от село Мокрище. По информация на ОДМВР-Пазарджик, собственик на кучето е лелята на детето.

Районна прокуратура-Пазарджик наблюдава досъдебно производство за това, че на 29 януари в с. Мокрище, общ. Пазарджик, не са били положени достатъчно грижи за гръбначно животно - куче от породата "питбул", което е било под надзор, като в резултат на това е последвала смъртта на 3-годишно момче.

В хода на проведеното разследване е извършен оглед на местопроизшествието, към който е приложен и фотоалбум, разпитани са свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да определи причините за смъртта на детето, уведомени са Община Пазарджик и Агенцията по храните. Кучето е било прегледано от ветеринар, като по отношение на собствениците му е издадено предписание.

След подаване на сигнал за случилото се на мястото незабавно са изпратени дежурни екипи на РУ-Пазарджик и "Спешна помощ", обяснява говорителят на ОДМВР - Пазарджик Мирослав Стоянов, съобщава 24 часа.

Стоянов допълва, че за съжаление медиците са констатирали смъртта на 3-годишно момченце, което живеело в къщата заедно с баща си и свои роднини. Разследващите установили, че то излязло на двора и там по неустановени до момента причини е било нападнато от вързаното със синджир куче. За случилото се незабавно е уведомен прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Тялото на детето е транспортирано в отделение "Съдебна медицина" при МБАЛ - Пазарджик за аутопсия.

Питбул е убил 3-годишно дете в пазарджишко

Питбул е убил 3-годишно дете в пазарджишко

Собственикът на кучето е задържан

Роднини на задържаните твърдят, че детето е оставяно без надзор, съобщава БТВ. Кучето е било вързано в двора с дебел синджир и според собствениците и съседите досега не е проявявало агресия. Майката на убитото дете работи в Германия и се е прибрала днес сутринта.

"Кучето не беше агресивно. Отговорността за това дете носят майката и бащата, не невинни хора. Трябва да се търси отговорността на родителя", коментира съсед. "Хора разказват, че това дете е скитало и по центъра, което е на 2 километра. Кучето не беше агресивно, не е използвано за боеве", споделя друг съсед.

Кучето все още е в двора и е вързано. Според Петко Митев, директор на ОД по безопасност на храните, не е опасно то да остане там. Трудно е да се каже какво е отключило агресия, предстои да се извършат следствени действия по отношение на неговата агресивност и ще се реши съдбата му, коментира Митев.