Организацията с нестопанска цел "Сдружение на потърпевшите от Частните Съдебни Изпълнители и съдебната система-Солидарност" защитава и разяснява правата на гражданите, които са поставени в положение на длъжници вследствие на съдебната процедура Заповедно производство. Основната цел е да се даде гласност на проблемите по заповедното производство, както пред българските институции, така и пред европейските.

Сдружението запознава всички свои членове с техните права, като се изготвят и се подават индивидуални жалби до Европейската комисия по конкретните случаи.

Към сдружението работят над 30 адвокати, специализирали се в заповедното и изпълнителното производство. От организацията информират, че членството гарантира постоянни консултации и/или завеждане на дела. Със сдружението работят и специалисти по наказателно право, които подготвят и следят движението на жалби към прокуратурата за незаконни действия от страна на магистрати и ЧСИ.

На 19 юли тази година членове на сдружението бяха на изслушване в Европейския парламент по повод петиция за драстичните нарушения на правото на Европейския съюз и на основни права по Хартата за основните права и свободи от страна на българския съд и частните съдебни изпълнители.

Представителят на ЕК заяви, че Европейската комисия е отхвърлила становището на българското правителство и обмисля предприемане на наказателна процедура срещу България пред съда в Люксембург. Според сдружението това означава, че Европейската комисия е запозната с проблемите на българските граждани, засегнати от порочните практики на съда и ЧСИ.

От организацията съобщават, че към момента са в процес на договаряне на срещи с министъра на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова, омбудсмана на Република България Мая Манолова, главния съдебен инспектор Теодора Точкова, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, председателя на комисията по правни въпроси към Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд и председателя на КБККИПЕ.