"Ще се наложи да се вземат по-твърди мерки, защото ако разчитаме на самодисциплината на хората, ситуацията може да бъде изпусната". За това предупреди директорът на СДВР Георги Хаджийски в отговор на въпрос дали се спазва наложената карантина заради коронавируса.

Той взе участие в Оперативния щаб на Столична община в борбата срещу ограничаване на опасния китайски коронавирус.

По думите му това, което се прави е след като се установят такива случаи на хора, които не спазват карантината, се изпращат екипи на столичната полиция. Те говорят с хората и съставят предупредителни протоколи в случаите, в които преценят.

Хаджийски очаква в следобедните часове националният щаб да даде конкретни указания. Ако бъдат вменени задължения на СДВР, те имат капацитета и ресурса, съвеместно с РЗИ и СО.

Към настоящия момент това, което прави СДВР е справочна-аналитична дейност за всички хора, които са били в контакт със заразно болните. Георги Хаджийски обясни, че отпреди два дни имало случай, в който бил поддаден сигнал на 112 за човек, който се завърнал от Италия и не е спазил карантинните срокове. Не се потвръдил случаят, а информацията била, че човекът живее на семейни начала. Съставен му е предупредителен проток след посещение на служители на полицията.

Хаджийски увери, че реакцията на столичната полиция е незабавна, като са в постоянна координация и стиковката с РЗИ и Столична община.