Шестима души са задържани, а двама полицаи са потърсили лекарска помощ след сблъсъците по време на протеста пред Министерския съвет тази вечер. Един полицай е откаран в ИСУЛ, а друг е с порезна рана на шията. Млад мъж от протестиращите също е ранен.

Това съобщи на брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. По думите му са хвърляни две бомби пред бившия Партиен дом. Шестима полицаи са били без каски, уточнява бТВ.

Сблъсък между полиция и протестиращи пред бившия Партиен дом

Сблъсък между полиция и протестиращи пред бившия Партиен дом

Протестиращи мятаха бутилки и бомбички по униформените

Едно момче от протестиращите е паднало в множеството вследствие на хвърлената бомба. Двама полицаи са клекнали, за да му окажат помощ. Без никаква намеса на полицейски служители е започнало масово замеряне с кутии и пликове с червена боя, обясни Златанов.

Хвърляни са и стъклени бутилки, вследствие на което е счупена вратата на сградата и е направен опит за нахлуване вътре.

Двама полицейски служители без каски са били нападнати и бити пред вратата.

Последва хвърлянето на още бомби и бутилки. Според Антон Златанов в бутилките е имало запалителна течност.

"Няма да допуснем нападение спрямо полицейски служители, което не е провокирано от нищо. Няма да допуснем и нахлуване в сградата. Благодаря на голяма част от хората, които протестираха. Днес видяха какво се случва и се разграничиха рязко от провокаторите", заяви Златанов.

Шестима загинаха при бомбен атентат в Източен Афганистан

Шестима загинаха при бомбен атентат в Източен Афганистан

Ескалация на напрежението

От СДВР апелираха протестите да приключват в регламентираните от закона часове, а именно 22 ч., тъй като след това "провокаторите имат много по-голямо поле на действие".

"На площада имаше малки групи от фенове на няколко футболни отбора. Имаше и други провокатори. Тепърва ще се гледат записите и ще се извърши оглед на сградата. Това, което се случи днес, е предварително подготвено", категоричен бе зам.-директорът на СДВР.