Задържани са двама от общо тримата крадци на 26 картини, 2 350 лева и други ценни накити и вещи. Това стана ясно от думите на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, който даде повече подрнобсти около проведените оперативни действия, свързани oткраднати пари, мобилни телефони и картини от дома на възрастен човек.

Хаджиев припомни, че на 25 юни, на телефон 112 е получен сигнал на грабеж на картини от 23 юни в центъра на София, подаден от дъщерята на пострадалия. Тя заявила пред полицията, че при опит да направи контакт с баща си, не е осъществила такъв. След като влязла в апартамента, където живее родителят й, тя го намерила в безпомощно състояние, вързан в банята.

Пострадалият е в добро здравословно състояние, имал е охлузвания по ръцете.

От апартамента липсвали 26 картини от художничката Анна хен Йосифова, 2 350 лева и други ценни накити и вещи. 12 от картините са били продадени за около 400 лева, след като са били препродадени за около 7 000 лева. Всички 26 картини, вещи и накити са намерени.

25 от картините са намерени и последната ще бъде реставрирана.

След оперативно-издирвателни мероприятия, са открити тримата извършители и моторно превозно средство, с което са изнесени картините. Те са открити на различни места.

Един от тях е задържан на адреса, на който живее, а другите двама към момента на издирването не са били открити и са обявени за издирване. Вторият от издирваните се явил в сградата на СДВР с адвокат на 27 юни.

Продължава издирването на третия съучастник и той не пребивава на адреса, на който живее. И тримата са с множество криминални регистрации. Те успели да влязат в дома на възрастния човек чрез позвъняване на жилището на входната врата.

От своя страна административният ръководител на Районната прокуратура Радослав Димов посочи, че имат събрани достатъчно доказателства и е повдигнато обвинение за грабеж, извършен при условията на съучастие. Взета е мярка за "задържане под стража" за срок до 72 часа на двама от крадците, но ще се поиска такава за постоянно от Софийския районен съд.