Семинар на тема "Превенция на ХИВ/СПИН сред младите жени и бъдещите майки" ще бъде открит в София, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Форумът ще бъде открит от заместник-кмета Ирина Папанчева. Директорът на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" Тонка Върлева също ще участва във форума в хотел "Принцес".

Целта на семинара, предназначен за общо-практикуващи лекари и акушер-гинеколози, е укрепване на капацитета на медицинския персонал за превенция на заболяването сред младите жени и бъдещите майки.

Обучението е организирано съвместно с Националното сдружение на общините. За участие в семинара са поканени медици от София.

Лекционният курс ще представи нормативната уредба в България, свързана с проблема ХИВ/СПИН, медицинския персонал и обслужване, както и дейностите за превенция и контрол на вируса сред младите жени и бъдещите майки по посока на медицинските и морално-етични проблеми.

Ще бъдат разгледани възможностите за предаване на инфекцията по вертикален път, последствията за майката и плода, възможностите за лечение и осигуряване на безопасност при раждане, подобряването на диалога между лекар и пациент по проблема ХИВ/СПИН.