Съветът за криминологични изследвания, председателстван от служебния министър на правосъдието Крум Зарков определи екипите, които ще проведат извършат анализ по отношение на автотранспортните престъпления, каналджийството и трафика на хора.

Трите екипа са петчленни. В тях са включени учени, криминолози, съдии, прокурори, експерти от МВР и статистици, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Ръководителят на секция "Наказателноправни науки" в Института за държавата и правото при БАН Екатерина Салкова ще ръководи изследванията, свързани с престъпленията по транспорта. Преподавателят в катедра "Назателноправни науки" към СУ "Св. Климент Охридски" Ралица Илкова е определена за ръководител на екипа, който ще работи за превенция на незаконното превеждане и преминаване през границата. Криминологът и дългогодишен преподавател в Академията на МВР и в СУ Нина Белова пък ще ръководи работата по анализите, свързани с трафика на хора.

Съветът за криминологични изследвания се захваща с мигрантите, трафикантите и катастрофите

Съветът за криминологични изследвания се захваща с мигрантите, трафикантите и катастрофите

Съветът би проработил, ако всички се ангажират с него отвъд формалностите според Крум Зарков

Със сформирането на трите екипа стартира практическата дейност на Съвета за криминологични изследвания, създаден след години прекъсване като експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините, които я обуславят и разработване на мерки за тяхното предотвратяване и ограничаване.

В края на миналата година членовете на Съвета, в който участват представители на ВКС, МВР, прокуратурата, криминологията, статистиката, адвокатурата и др, единодушно се спряха на три основни теми за изследвания, които бяха включени в годишната програма за 2023 г.: Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс), в което да се проследи и отражението на честите промени в законодателството върху тази престъпност; тенденции и превенция на престъпленията по чл. 279, 280, 281 НК (незаконното преминаване и превеждане през границата, както и незаконното подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона); тенденции и превенция на трафика на хора.