Съветът за криминологични изследвания (СКИ) възлага на специални екипи през 2023 година три основни теми за изследвания.

Това стана ясно на първото заседание на СКИ, проведено днес, а участниците в него са представители на ВКС, МВР, прокуратурата, криминологията, статистиката, адвокатурата и др.

Първоначално Съветът предложи няколко теми за изследвания, но се спря на три от тях, които са най-актуални в момента. Първата от тях е "Тенденции и превенция на трафика на хора", втората ще разглеждат тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт, а последната от темите е тенденция и превенция на престъпления свързани с каналджийство на мигранти.

Според Крум Зарков, министър на правосъдието, Съветът за криминологични изследвания би проработил само ако всички се ангажират с него отвъд формалностите. Зарков е още и председател на СКИ, който работи отново след години прекъсване. Съветът представлява експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините за нея и разработване на мерки за тяхното ограничаване и предотвратяване.

През декември предстои следващо заседание на Съвета за криминологични изследвания, на което да бъдат уточнени конкретните екипи за изследванията и методиката на тяхното провеждане.

Създава се Съвет за криминологични изследвания

Създава се Съвет за криминологични изследвания

Главна цел- справедливо правосъдие