Софийска градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу народен представител за нарушаване на карантина, съобщават от МВР и допълват, че ще обжалват прокурорското постановление пред Софийска апелативна прокуратура.

Става дума за един от 116-те случая на трупчета в прокуратурата след предадени на държавното обвинение преписки от полицията, които бяха оповестени вчера от Министерството на вътрешните работи.

Вътрешното министерство цитира част от прокурорското постановление по случая: "Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това представлявало преследване на обществено полезна цел."

От МВР отбелязват, че прокурор от Софийска градска прокуратура от отдел "Специализиран" е отказал да образува досъдебно производство и според него деянието не представлява престъпление поради малозначителност.

"В правния анализ на постановлението се посочва още, че нормативните актове имат стабилитет и не се изменят постоянно, но не е така при заповедите на министър, които се променят през седмица или две. Това поставяло под въпрос възможността такъв акт да става основание за търсене на наказателна отговорност. Задава се въпрос и какво точно се нарушава - заповедта на министъра или предписанието на РЗИ и се твърди, че се забелязва разнопосочна практика", допълват от силовото министерство. Прокурорът бил посочил още, че е видна несъвършената законодателна техника, като според него законът и заповедта на министъра създавали директни задължения само за РЗИ във връзка със задължителна изолация. Посочено било също, че не това е била идеята на законодателя, опитвайки да съживи тази мъртва до момента на изменението правна норма. Като пример било отбелязано, че в началото на ситуацията с коронавируса са въведени всевъзможни правни мерки - забрана за сядане на пейки, (но не и на бордюра или тревата), влизане в парк, ходене в планината, спортуването и други. Не било намекнато за водене на самоунищожителен, нездравословен начин на живот, от който пряко следствие било влошаването на здравето на населението, а от там - и неспособността за справяне със ситуации, които винаги били съпътствали съществуването.

Гешев, Фандъкова, депутати и бивши министри са в списъка на МВР

Гешев, Фандъкова, депутати и бивши министри са в списъка на МВР

Преписки има срещу "Напоителни системи", "Автомагистрали" и Националното ТОЛ управление

"Въпреки това в постановлението се излага, че всеки случай се решава индивидуално, което създава опасност от използване на прекомерна репресия заради некачествен закон", изтъкват от МВР.

Прокурорът посочил още, че след като има формална съставомерност от обективна и субективна страна, следвало да се прецени дали обществената опасност на деянието е достатъчна, за да обоснове наличието на престъпление, или се касае за малозначително деяние. Той приемал също, че деянието е малозначително и че народният представител е нямал никакви симптоми, чувствал се е добре и е имал направени общо 4 отрицателни теста на коронавирус. Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно, допълнил прокурорът. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят те, което били възприето за преследване на обществено полезна цел. В заключение прокурорът посочил, че, мотивиран от всичко изложено, престъпления по този текст следвало да се квалифицират само деяния с необичайно висока обществена опасност.

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Обвиняват Рашков в нарушаване презупцията за невинност

От МВР подчертават, че законите трябва да се тълкуват и прилагат идентично за всички български гражданин. Това било и една от основните причини да се възползват от законово си правомощие да обжалват прокурорското постановление.

Публично разпространена информация на ВКП до медиите сочи, че за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 човека за периода 2020 и 2021 година, от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

"Прави впечатление, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. Същите, след приключване на проверката, са били изпратени в СГП, но към момента в ОДМВР-Варна не е получен отговор или копие от постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство. В хода на полицейската проверка на варненската полиция е установено, че освен по съдебни заседания в Районен съд - Варна, народният представител е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината. Дали заради лоша координация или натовареност на СГП, не е обърнато внимание, че всъщност тя е сезирана и от заместник - министър на вътрешните работи, и от ОДМВР - Варна.

Друг коментар към момента не е необходим относно мотивите и аргументите в постановлението на прокурора от софийска градска прокуратура отдел "Специализиран", заявяват от Министерството на вътрешните работи.