Състав на Софийския градски съд постанови да бъде направена справка работила ли е д-р Иванова в УМБАЛ "Св. Анна", когато е била взета кръвната проба от генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Той е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол.

Мотивът на магистратите е, че ако тя е работила по времето, когато е била направена кръвната проба на подсъдимия, ще бъде призована като свидетел на следващото съдебно заседание.

Припомняме, късно вечерта през юни 2016 г. Каменаров е спрян за полицейска проверка, а пробата му с дрегер отчела 1.6 промила. В края на 2017 г. Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба, както и отнемане на шофьорската му книжка за година и половина. По закон членовете на управата на националната телевизия не могат да бъдат осъждани.

За да постанови тази присъда, първата съдебна инстанция призна генералния директор на БНТ за виновен по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс, т.е., че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта, установено с кръвна проба. Той обжалва съдебния акт пред СГС.

Константин Каменаров оглавява БНТ
Обновена

Константин Каменаров оглавява БНТ

Поема "щафетата" от Вяра Анкова

Ако втората инстанция потвърди присъдата и приеме Каменаров за виновен - дори и да измени вида и размера на наказанието, делото няма да стигне до Върховния касационен съд (ВКС). Ако обаче градският съд признае Каменаров за невинен, прокуратурата ще има право да протестира съдебния акт пред върховната инстанция.

По време на днешното съдебно заседание защитата поиска от съда да бъдат разпитани трима свидетели от болница "Св. Анна" - доц Ангел Стойчев, д-р Мостова и д-р Иванова. Адвокатът на подсъдимия поиска разпитът на свидетелите да бъде направен в едно съдебно заседание с аргумент, че кръвната проба на подсъдимия била взета в нарушение.

Защитата поиска от съда да бъде направена комплескна съдебно-медицинска експертиза, защото може да послужи за изясняване на деянието, в което е обвинен шефът на БНТ.

Прокуратурата не се съгласи с исканията на защитата с мотив, че един от лекарите не е работил в болницата, когато са били направени изследванията на генералния директор на телевизията. Според държавното обвинение разпитът на лекарите няма да допринесе за изясняване на делото.

Съдът не уважи искането на защитата да бъде направена нова комплексна съдебно-медицинска експертиза, както и да бъдат разпитани двама от посочените свидетели. Магистратите настояват да бъде направена справка работила ли е д-р Иванова в болницата, когато е била взета кръвната проба от подсъдимия.

Шефът на БНТ Константин Каменаров обясни пред съда, че няма умисъл в това, което се е случило и това, което е направил.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 18 февруари.

Припомняме, след няколко поредни отлагания делото срещу Каменаров тръгна в негово отсъствие. На последното съдебно заседание в края на 2018 г. стана ясно, че съдът е наложил глоба от 1 000 лв. за поредното неявяване на шефа на БНТ в съдебната зала. До момента, той не се е явявал на нито едно от заседанията срещу него под претекст, че има служебни ангажименти и здравословни проблеми.

Според Закона за радиото и телевизията членове на управата на БНТ и БНР, какъвто е и генералният директор, не могат да бъдат лица, осъждани на "лишаване от свобода" за умишлени престъпления от общ характер.

Taĸa, aĸo присъдата на Каменаров влезе в сила - при потвърждаване от СГС, той ще попадне в хипотезата на несъвместимост и ще трябва да напусне поста. В случая не е от значение дали наложеното от съда наказание "лишаване от свобода" ще бъде условно или ефективно. Ако обаче бъде наказан с пробация или глоба, той ще може да запази поста си.