Специализирано звена "Антикорупция" обвини директора на Областната дирекция по безопасност на храните - София в престъпление по служба и принуда.

Софийският градски съд привлече като обвиняем директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в София Антон Генов.

Генов е обвинен за това, че в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, той е извършил престъпление по служба. В обвинението е посочено, че деянието е извършено при условията на продължавано престъпление.

В хода на производството срещу Генов са събрани доказателства за това, че на 3 октомври 2016 година той е разпоредил извършването на проверка на складово помещение на дружеството "И.", намиращо се град Нови Искър. В склада се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене.

Отработената мазнина служи като основна суровина за производство на биогориво.

Установено е, че когато Генов разпоредил имуществото да бъде иззето, той излязъл извън компетенциите си като шеф на ОДБХ - София, защото не ставало въпрос за храни, а за отпадък. Тази проверка била от компетентностите на РИОСВ - София.

В хода на производството е изяснено и че проверката и последвалите действия на Генов целели да се облагодетелства друго дружество "У", занимаващо се със същата дейност, в което по това време работил синът му.

Служителите на Генов иззели неправомерно 8 180 литра отработена мазнина и 39 броя неупотребявани бидони, собствено на дружеството "И.". За изземането на имуществото обаче били ангажирани автомобили на дружеството "У.", които превозили вещите в неизвестна посока.

Срещу Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 година е направил опит да принуди управител на търговско дружеството с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на град София. По този начин Генов злоупотребил с властта си.

Въпросното чуждестранно дружество също е с основен предмет на дейност изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството "У " ЕООД, в което работил синът му.

Към момента Антон Генов е пуснат под парична гаранция в размер на 5 000 лева. Наложена му е и забрана за напускане пределите на страната. Разследването по случая продължава.

Припомняме, Антон Генов беше назначен на поста директор на Областната дирекция по безопасност на храните в София през 2011 година. Преди това той беше шеф на Софийската ветеринарномедицинска служба. Антон Генов беше и един от най-известните футболни рефери у нас. През месец март тази година той стана председател на Асоциацията на футболните съдии в България.