Документите за екстрадиция на обвиненията в САЩ за разпространение на детска порнография Пламен Велинов са постъпили във ВКП и предстои мярката да бъде гледана в СГС с искане за постоянно задържане под стража.

За престъплението се предвиждат минимум 50 години затвор.

Предпочитаме да го съдят там, а не ние тука, заяви на брифинг шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

САЩ обвини българин за базиран на абонамент уебсайтове за сексуално експлоатиране на деца. Сайтът за детска порнография за няколко години е генерирал приходи от над 9.5 млн. долара, а за самия администратор на сайта е установено, че от приходите е получил близо половин милион долара.

Борислав Сарафов обясни, че при проведено разследването между НСлС, САЩ и ВКП в понеделник, 15 ноември, бил задържан Пламен Велинов на 48 години, обвинен за реклама и разпространение на детска порнография. В неговия сайт имало над 4.5 милиона снимки и видеоклипове с деца на възраст от 6 до 10 години, предимно от Молдова и Украйна. Родителите на децата ги предоставяли за снимки срещу заплащане поради бедност, поясни Сарафов.

САЩ обвини българин и мъж от Вашингтон в детска порнография и експлоатиране на деца

САЩ обвини българин и мъж от Вашингтон в детска порнография и експлоатиране на деца

Повечето от децата-жертви са от Украйна, Молдова и други нации в Източна Европа, някои са под 6-годишни

Видеоизображенията били на голи деца, а някои с открито сексуално съдържание, като децата са били в сексуални провокативни костюми, дори и полицейски костюми, костюми на мажоретки, бельо с прашки, прозрачно бельо, разкриващи бански костюми, чорапогащи и миниполи

Абонатите и клиентите на сайта за детската порнография били граждани над 101 държави, сред които и българи. Изображенията са били достъпни за общо разглеждане и ползване, но само една ограничена част от тях, а "по-атрактивните снимки" са били скрити и на база месечен абонамент от 80 долара. Борислав Сарафов се надява да не се открият данни на български деца в сайта за детска порнография.

Разследването започнало преди 6 месеца, като първоначално били проведени съвместни дейности между САЩ, ВКП и НСлС. Направени били претърсвания и изземвания на 4 адреса в България, като били изследвания техники за локализиране на лицето, комуникацията, придвижването, били иззети и множество електронни доказателства.

Правоохранителните органи следят активно дейността на такива администратори на бази данни на детска порнография, никой не е анонимен като стои скрит пред компютъра си. Никой не би трябвало да стои спокоен и да счита, че върши нещо под прикритието на анонимност и че това не е незаконно. Това са престъпления, които никой не допуска, че е възможно да бъдат реализирани от чисто човешка гледна точка. Има хора с извратено мислене и съзнание и нека това да служи като генерална превенция на всички ползватели и администратори на подобни сайтове, подчерта Сарафов.