Действащ прокурор на Съединените щати Карин Хопман обявява две обвинения във връзка с международно предприятие, базирано във Флорида, което управлява базирани на абонамент уебсайтове за сексуално експлоатиране на деца, съобщават Министерство на правосъдието и Прокуратура на САЩ.

Пламен Георгиев Велинов (48 г., София, България) е обвинен в заговор за реклама и разпространение на детска порнография във връзка с базираното във Флорида предприятие. Антъни Лий Кендъл (55, Мосирок, Вашингтон) е обвинен в пране на пари и заговор за пране на пари във връзка с изпирането на приблизително 1 милион долара за предприятието.

Велинов е арестуван вчера в София, България от служители на Българската национална следствена служба и Столичната полиция по искане на САЩ. Кендъл е арестувана вчера във Вашингтон.

Ако бъде признат за виновен, Велинов е изправен пред минимално наказание от 15 години лишаване от свобода за заговор за реклама на детска порнография, минимум 5 години лишаване от свобода за заговор за разпространение на детска порнография и общо максимално наказание лишаване от свобода от 50 години за двете престъпления.

Обвинителният акт също така уведомява Велинов, че Съединените щати възнамеряват да конфискуват повече от 434 000 долара в активи, за които се твърди, че могат да бъдат проследени до приходите от престъпленията.

Ако бъде признат за виновен, Кендъл е изправен пред 20 години федерален затвор за всяко обвинение от пет точки в обвинението за пране на пари. Обвинителният акт също така уведомява Кендъл, че Съединените щати възнамеряват да отнемат 944 678 долара в активи, за които се твърди, че могат да бъдат проследени до приходите от престъпленията.

Според съдебните документи Велинов е съдействал за насочването и контрола на чуждестранните функции на Newstar Enterprise - интернет-базиран бизнес, насочен към сексуална експлоатация с цел печалба на уязвими деца под прикритието на "моделиране на деца" чрез колекция от уебсайтове, наречени Newstar уебсайтове.

Велинов помага за поддържането и актуализирането на уебсайтовете на Newstar. Кендъл изпълнява финансови функции, необходими за Newstar Enterprise. Кендъл открива чрез измама сметки за обработка на плащания, търговски и банкови сметки за Newstar Enterprise и улеснява, провежда и укрива парични транзакции, включващи приблизително 1 милион долара приходи от уебсайтовете на Newstar.

Кенет Пауър (починал на 58, от Уестън) е основен член на Newstar Enterprise, който ръководи и контролира операциите. Патрис Айлийн Виловски-Мевора (53 г. от Тампа) и Мери Лу Бьоркман (58 г. от Луц) наскоро се признаха за виновни за пране на пари за Newstar Enterprise. Съпругата на Кенет Пауър, Татяна "Таня" Пауър (41 г. от Уестън), в момента е в очакване на съдебен процес по обвинения за пране на пари във връзка с Newstar Enterprise. Други членове на Newstar Enterprise живеят в Европа.

Според съдебните документи, основани около 2005 г., Newstar Enterprise изгражда, поддържа, хоства и управлява уебсайтовете на Newstar на сървъри в Съединените щати и в чужбина. За да напълнят уебсайтовете на Newstar със съдържание, членовете на Newstar Enterprise извличат, примамват, привличат и набират мъже и жени на възраст под 18 години, някои от които са в предпубертетна възраст, за да ги използват като "деца модели" за уебсайтовете на Newstar.

Използвайки наетите деца-жертви, Newstar Enterprise създаде повече от 4,6 милиона сексуани изображения и видеоклипове за разпространение и продажба на уебсайтовете на Newstar.

Например, изображения и видеоклипове, продавани на уебсайтовете на Newstar, изобразяват деца на възраст до 6 години в сексуални и провокативни пози, облечени в полицейски костюми и костюми на мажоретки, бельо с прашки, прозрачно бельо, разкриващи бански костюми, чорапогащи и миниполи. Повечето от децата-жертви, от Украйна, Молдова и други нации в Източна Европа, са особено уязвими поради възрастта си, семейната динамика и бедността.

Служителите на реда са деактивирали сървърите, хостващи уебсайтовете на Newstar.

Newstar Enterprise поддържа списък с членове за абонати и клиенти на уебсайтовете на Newstar, които произхождат от 101 нации по целия свят. Изображенията в галериите на уебсайтовете са свободно достъпни за обществеността за визуализация, но по-голям достъп и повече съдържание изискваха закупуване на абонамент.

Продажбата на предполагаемо съдържание за моделиране на деца на уебсайтовете на Newstar генерира повече от 9,4 милиона долара по време на конспирацията. За да обработват, получават и разпространяват тези пари, членовете на Newstar Enterprise с измама откриват търговски и банкови сметки в Съединените щати и изпират приходите, използвайки фалшива компания за бижута.

Към днешна дата шестима членове на Newstar Enterprise са обвинени във връзка с уебсайтовете на Newstar: 

Татяна Пауър - Заговор за извършване на пране на пари; международно насърчаване на пране на пари; укриване пране на пари - до 100 години затвор;

Кенет Пауър -  Конспирация за рекламиране на детска порнография; заговор за разпространение на детска порнография; Подсъдимият починал; делото е прекратено - до 60 години лишаване от свобода;

Пламен Велинов - Конспирация за рекламиране на детска порнография; заговор за разпространение на детска порнография; в очакване на екстрадиция - 50 години лишаване от свобода;

Патрис Виловски-Мевора - Заговор за извършване на пране на пари; признал се е за виновен, чака се присъда - до 20 години лишаване от свобода;

Антъни Лий Кендъл - Заговор за извършване на пране на пари; насърчаване на пране на пари; укриване пране на пари - 100 години затвор;

Мери Лу Бьоркман - Заговор за извършване на пране на пари; признава вината си, чака се присъда - 20 години лишаване от свобода;

Тези случаи са разследвани вътрешната сигурност в Тампа и отдела за разследване на високи технологии към отдела за експлоатация на деца на Министерството на правосъдието, със значителна помощ, предоставена от службите за разследване на вътрешната сигурност във Форт Лодърдейл, Атина и Хага, Митническа и гранична защита на САЩ в София, България, както и наказателното разследване на IRS в Тампа.

Това разследване е подпомогнато от сътрудничеството на чуждестранните правоприлагащи органи и съществена помощ от Република България, Върховната касационна прокуратура и Националната следствена служба; Република Молдова, Главна прокуратура и Национален инспекторат за разследване; Международен център за правна помощ (IRC), Севернохоландско звено; Полиция (Берн); и Чешката република, Върховна прокуратура, чешка полиция. Службата по международни въпроси на Министерството на правосъдието оказа помощ при разследване.