Шефът на Националната следствена служба Евгени Диков се надява в следващия Висш съдебен състав борбата на аргументи и мнения да изместят личните нападки.

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет изслушва единствения кандидат от квотата на следователите- Евгени Диков. Неговата кандидатура бе издигната от 17 следователи в НСлС и следствените отдели към окръжните прокуратури.

"Винаги ще има различни мнения и винаги ще има дебати, но се надявам поне в този Висш съдебен съвет да има колегиално отношение между отделните колеги, членове, да няма лични нападки, да има борба на аргументи и мнения, а не излишни спорове", коментира пред журналисти Диков, който изложи основните си виждания.

Той изрази надежда, че осмият състав на ВСС ще е по-добър от останалите. Според него за това ще помогне както прекият избор, така и изборът с квалифицирано мнозинство от парламентарната квота.

Диков е оптимист за бъдещето на следствието и изтъкна, че в последните няколко години има напредък. За него най-радващ бил фактът, че в течащите конкурси 26 кандидати се борят за едно място на младши съдия, а 46 кандидати се борят за едно място като младши следовател. "Явно младите хора имат желание към тази професия, което не означава, че мислят само за ишиас и лумбаго", изтъкна Диков.

Припомняме, че в края на февруари срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов бе внесен иск, тъй като след инцидента в Хитрино той е обиждал следователите и е казал, че мислят само за ишиас и лумбаго. "Аз смятам, че съвсем скоро резултатът ще проличи по този случай", заяви Диков. Предстои окончателно предявяване и приключване на делото до месец- два.

Диков изтъкна виждането си, че при 444 следователи, колкото са те в момента, и 1600 разследващи полицаи , натоварването да бъде 75% за разследващите полицаи и 25% за следователите, за да има нормално натоварвне на всички разследващи органи. В момента то е 95% за разследващите полицаи към 5% за следователите. Шефът на Националната следствена служба изтъкна, че разследващите полицаи получават по 150 дела годишно, което означава влошено качество, разсрочване във времето. Същевременно някои от следователите имали по 1 дело.

Диков засегна и въпроса дали са необходими нови промени в ЗСВ и в Конституцията. "Смятам, че в момент нещата са уредени достатъчно добре, а след тези мащабни изменения в ЗСВ от миналта година, да се надяваме, че осмият състав на ВСС ще започне и завърши при едни и същи правила", коментира той.

На второ място е въпросът за мястото на прокуратурата и следствието в съдебната система, което продължава да се дискутира, въпреки решения на Конституционния съд и категорично определеното в Конституцията място на следствието. Диков изтъкна, че има някои колеги, предимно съдии, които казват, че следователите трябва да отидат в МВР, а прокуратурата отивайте в изпълнителната власт. Според него, да твърдим, че прокуратурата и следствието трябва да са в изпълнителната влст, е малко нелепо.

"Аз смятам, че мястото на ВСС, въпреки че няма законодателна инициатива, е в самата подготовка на законопроектите, да участва активно", заключи Диков.