"Няма да допусна СГС и неговото ръководство да бъдат замесвани и въвличани в несъществуващи и изкуствено създавани институционални скандали или да стават "заложници" на разчистване на сметки за надмощие между отделните власти в страната или в рамките на съдебната власт." Това заяви председателят на Софийски градски съд (СГС) в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров.

Писмото на шефа на СГС е във връзка със сигнала на Цацаров до Съдийската колегия на ВСС за Доклада на СГС за дейността на отдел "Защита на класифицираната информация" по Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за периода на 2015 и 2016 година.

На първо място Топалов посочва, че се противопоставя на опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се е засилило най-вече в т.нар. "жълти" медии. Според него тези, които са "хвърлили произволни лъжи" срещу най-големия окръжен съд в страната, следва да са готови да понесат отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона.

По думите на Топалов постоянно се води открита война със СГС, "основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи", което било достатъчно показателно за степента на демократичност на страната ни.

Припомняме, в началото на месец април председателят на СГС Калоян Топалов изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров Доклад за дейността на отдел "Защита на класифицираната информация", в който бяха установени нарушения при ползването на СРС. По този начин СГС сезира прокуратурата за нередности в СГС и поиска проверка по случая. С проверката се ангажира прокурор Паличева от Специализираното звено "Антикорупция" към СГП.

Шефът на СГС докладва за нарушения при използването на СРС-та

Шефът на СГС докладва за нарушения при използването на СРС-та

Отчитат се и пропуски в законодателството

Според Топалов в СГС е била създадена организация, която да улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като са се отчитали обемът и спецификата на проверяваната информация. По този начин било осигурено стриктното спазване на всички законови изисквания.

Топалов обяснява, че прокурор Паличева е била запозната с всичките тези въпроси и е била поканена по телефона на среща за уточняването на реда и начина на извършване на проверката.

Според версията на председателя на СГС прокурорката първоначално се е съгласила такава среща да се осъществи, но не върнала обаждането. Тогава от СГС ѝ изпратили официална покана. "В отговор се премина в стил на епистоларна комуникация, в която се отправяха едни и същи искания към съда, които, смея да твърдя, се разминават с нормативните изисквания", пише Топалов.

Именно тук започнали интерпретациите на комуникацията за осъществяването на проверката. Според Топалов това само попречило, а не спомогнало за разкриване на обективната истина, за което била първоначално назначена проверката. "Напротив, фриволната интерпретация на фактите води до появилите се ... инсинуации, граничещи с абсурда."

Като примери шефът на СГС посочва "абсурдите", че ръководството на СГС е спъвало извършването на проверката, която самият СГС е инициирал, както и че ръководството на СГС цели и се стреми към някакъв реваншизъм спрямо старото ръководство на съда. По думите на Топалов всички тези "разкрития" започнали успоредно с изпращането на писмото от Цацаров до Съдийската колегия на ВСС.

Според Топалов обаче интерпретациите в медийното пространство показват, че СГС се движел по правилния път, което било видно и от постигнатите от ръководството резултати, от Пленума и Съдийската колегия на ВСС.

Топалов подчертава и че самата прокуратура също е била включена в подобни твърдения. Появили се спекулации, че "никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве щели да излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени".

В заключение председателят на СГС заявява, че съмненията се пораждат именно когато "призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят". Това не повишавало доверието в тях.

Имайки предвид това шефът на СГС "се надява" Цацаров да помогне за създаване на необходимата организация, за да може проверката по доклада да приключи максимално бързо "при съответния оперативен порядък, отчитайки всички обективни дадености и специфики, и най-важното - при стриктното спазване на закона".