Обвинителният акт срещу Тодор Караиванов – бивш началник на Митница – Свиленград вече е внесен в съда от Софийската градска прокуратура.

Караиванов е обвинен за взимане на подкуп в размер на 4 500 евро и 1 600 лева, извършен с 9 отделни деяния при условията на продължавано престъпление (чл. 302, т.1, вр. с чл. 301, ал.1 пр. първо и второ, вр. с чл. 26, ал.1 от НК), както и за набавяне на противозаконна облага  в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение ( чл. 283 от  НК).

Разследването се отнася за периода от  началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г., когато при 9 отделни случая Тодор Караиванов е взел парични суми в различни валути в общ размер на 4 500 евро и 1 600 лева. По това време той е бил началник на митницата.

Сумата е била дадена, за да не се извършват щателни митнически проверки на „Капитан Андреево” и „Капитан Петко Войвода” на товарни превози.

Парите са били давани от спедиторска и транспортна фирми.

От прокуратуратаописват е начина, по който фирмите били принудени да плащат един вид „откуп”. На практика, според обвинението Караиванов като поел управлението на митницата заложил няколко фирми в електронната система, така че при преминаването им през границата системата да изисква щателна митническа проверка. Това отнема 8-9 часа като време, а и разходите са за сметка на търговеца.

Така превозвачите се притискали и за да не загубят клиентите си, спедиторите се съгласявали.  

В периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г.  един от спедиторите дал на обвиняемия общо сумата от 4 500 евро и 1 000 лева.

Такъв системен тормоз бил прилаган на няколко фирми, като след разбирателство с управителя, установяването на таксата от 50 евро на камион, проверките били прекратявани.

Наред с искането и получаването на подкупи, Караиванов се възползвал от служебното си положение и по отношение на свои подчинени, заради което ще отговаря пред съда и за това, че на 28.01.2015г.  в кабинета си в Митница Свиленград в качеството си на началник на Митница Свиленград е набавил за себе си противозаконна облага – сумата от 10 000 евро.

Според обвинението Караиванов изнудвал за пари и свои подчинени. Според свидетелски показания четирима служители „Капитан Андреево” са предоставили 10 000 евро, за да могат да разчитат на неговата добронамереност по повод служебните им взаимоотношения.

За сумата Караиванов се мотивирал с това, че провежда срещи с високопоставени служители от Агенция Митници, а заплатата, която получава не му достига, за покриване на разходите при тези срещи.

В изпълнение на общото решение, през месец януари 2015г. всеки от тях събрал полагащата му се част от сумата - 2 500 /две хиляди и петстотин/ евро и на 28.01.2015г. един от отговорниците я занесъл на Тодор Караиванов в служебния му кабинет в сградата на Митница Свиленград.

При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

Тодор Караиванов първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 5 000 лева. Припомняме, че в края на миналата година правителството взе решение за закриване на митницата.

Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждането на делото.