Професионалното ми бъдеще след края на мандата е само мой личен избор, заявява шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков в своя позиция, разпространена до медиите, в задочен спор с изказване на лидера в оставка Христо Иванов от тази сутрин.

Чолаков изрично се позовава на участието на Христо Иванов по БТВ, без да споменава обаче изказванията на Христо Иванов вчера във временната комисия за Нотариуса и Пепи Еврото, където той се яви, а и в други негови изяви Като цяло Христо Иванов навсякъде изказва една и съща теза - че е притеснителен фактът, че настоящият ВСС може да избере нов главен прокурор, както и да проведе процедурата по избор на нов шеф на ВАС, след като Конституционният съд отмени последните промени в частта за съдебната реформа. Също така Христо Иванов изказва подозрения, че това ще се случи изключително бързо и предполага "трудоусторяване" на настоящия шеф на ВАС именно в Конституционния съд не без помощта и/или протекцията на Пеевски като част от рестартирането на системата му на влияние, т.нар. модел Пеевски.

"Нито като съдия, нито като председател на Върховния административен съд съм упълномощавал който и да било да определя професионалното ми развитие след изтичането на мандата ми като административен ръководител, както и да взема решения от мое име", пише Георги Чолаков* в позицията си и определя изявленията на Христо Иванов като "манипулативни внушения". Върховният административен съд обаче няма връзка с този въпрос, заявява шефът на ВАС.

Той пише още, че отношенията му като председател на ВАС и в лично качество с политици по повод съдебната реформа се изчерпват до официални срещи с представители на различни компетентни институции. Всички тези контакти и срещи са официални и на тях са присъствали колеги, представители на съдебната власт, включително председателят на Върховния касационен съд и и.ф. главен прокурор. Становищата по тези въпроси - моето и на Пленума на Върховния административен съд, също са заявени публично и са известни на всички компетентни институции.

Припомняме, че мандатът на административния ръководител на ВАС изтича и тази есен трябва да се проведе редовен избор за нов председател на Върховния съд, един от тримата големи, както се наричат разговорно в съдебната система. Георги Чолаков заема поста от 2017 г., след като кандидатурата му беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС. Преди това той бе шеф на Второ отделение на съда и имаше подкрепата на предшественика си - Георги Колев. Преди избори му се появиха медийни публикации за лихварство, а след избора президентът Румен Радев върна без подпис решението на ВСС. Така че се наложи ВСС да препотвърди избора си на Георги Чолаков за поста, когато държавния глава по закон не може да откаже издаването на указ.

Шефът на ВАС: Няма основания за Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат остранени

Шефът на ВАС: Няма основания за Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат остранени

Трябва да бъдат събрани всички възможни данни по искането на освобождаване на главния прокурор

*Точен цитат, без редакторска намеса