Началникът на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков - Елена Фичерова-Караиванова, е била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ заради конфликт на интереси, съобщават от Комисията по повод запитвания от медиите.

Това се е случило на 26 март 2020 г.

Тя е била отстранена от заеманата от нея длъжност началник-отдел "Човешки ресурси" в дирекция "Административно-правно и информационно обслужване" на КПКОНПИ.

Мотивът за уволнението й са установени нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на проект "Повишаване на експертния капацитет на КПКОНПИ за ефективно и професионално изготвяне на оценка и анализ на съвкупности от парично оценими права и задължения", финансиран по Оперативна програма "Добро управление", на който Фичерова е била определена за ръководител през 2018 г. Установеното нарушение касае утвърждаване на документи от Фичерова , водещи до изплащане на допълнителни възнаграждения на екипа по проекта (включително и на самата нея), без обаче те да са одобрени от председателя на КПКОНПИ. Така утвърдените от нея документи са били представени за плащане пред финансовата дирекция в Комисията. В обясненията си пред дисциплинарната комисия Фичерова обяснила, че не се сеща да има разпоредба, която да я задължава да представя протокола на органа по назначаването.

Към момента заповедта за дисциплинарното уволнение, както и тази за установяване на конфликт на интереси се оспорват пред съда. И за двете няма влязъл в сила окончателен съдебен акт.