Шефката на Софийски градски съд Владимира Янева обясни, че си е направила отвод по делото „Софийски имоти" с абсолютно юридически основания, а не зарази обществения натиск, появил се след съмнения за наличие на конфликт на интереси.

Тя припомни, че след като се е произнесла като съдия-докладчик по делото и го е прекратила заради процесуални нарушения, Софийски апелативен съд е излязъл с определение, което е задължително за изпълнение.

Определението на САС е в смисъл, че съдия Янева се е произнесла по същество на спора. „От там нататък това внася съмнение за моята предубеденост за крайния изход на делото от страна на определението на САС", коментира Янева пред журналисти.

По думите й, в този случай тя е била длъжна да си направи самоотвод, не защото смята, че има конфликт на интереси или вътрешна предубеденост за тези сделки, които станаха медийно достояние. „Единствено поради мотивите на определението на САС", обясни още тя.

Казах, че нямам основания да си направя самоотвод по причините, които излязоха в публичното пространство, но не съм казала какви ще са конкретните ми действия по делото. Затова аз си запазих правото като съдия-докладчик, след като прегледам внимателно определението на САС и съдебната практика, да преценя какво да направя", допълни ръководителят на СГС.

Тя припомни, че е заявила, че по мотивите, които са били оповестени в публичното пространство, няма да си направи отвод.

Владимира Янева посочи, че е била в комисията за Конфликт на интереси в понеделник. „Рутинно изслушване, задаване на въпроси. Предполагам, че ще излязат с решение максимално бързо", коментира изслушването съдия Янева. Тя заяви категорично, че няма притеснения.

Скандалът гръмна след странното за мнозина избиране на Янева за шефка на СГС. Стана ясно, че тя води едно от делата срещу „Софийски имоти", а в същото време преди години е правила сделки с тях.

Появиха се съмнения за умишлено бавене и отлагане на въпросното дело. Висшият съдебен съвет бе принуден да се заеме с „казуса", но пък тогава Янева влезе в болница, а след това и в болнични за домашно лечение, поради което се проточи изслушването й пред ВСС.