Разкрита е мрежа за търговия с луксозни автомобили, ощетила държавната хазна с милиони левове. Това стана ясно по време на съвместен брифнг на МВР, НАП и прокуратурата.

В края на миналата седмица е бил претърсен офис на голям търговски представител. Действията по разследването са проведени в шест града в страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян.

Проверени са 30 адреса. Иззети са множество веществени доказателства като финансови и счетоводни документи, тефтери, записки, компютри. Разпитани са 28 лица. В момента се прецизира наказателната отговорност.

Явор Серафимов от ГДБОП заяви, че това е най-мащабната схема за избягване на ДДС, която е била неутрализирано до момента. По думите му по въпросната схема в страната са вкарани стотици автомобили - камиони, леки коли, други МПС-та от висок клас, които са стигнали до крайния потребител. Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.

Засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., върху който е следвало да се начисли ДДС, но това не е сторено. Схемата включва поредица от кухи фирми, приспадащи данъчен кредит по Закона за ДДС без да имат основание за това.

МВР и НАП разкриха схема данъчни измами с луксозни автомобили

МВР и НАП разкриха схема данъчни измами с луксозни автомобили

Измамата е за милиони левове