Специализираният наказателен съд остави в ареста шестима от групата телефонни измамници от град Левски, предаде БНТ. Единственият от задържаните, който има чисто съдебно минало, ще бъде под домашен арест.

Един от членовете на групата все още се издирва. В съдебната зала стана ясно, че само за две седмици разследващите са успели в реално време да документират 3 телефонни измами на бандата.

Разследването срещу групата на Димитър Серафимов, известен като Келеша, и сина му Васил Серафимов - малкия Келеш, е започнало в началото на май. Само за две седмици - от края на юли до средата на август разследващите успяват със специални разузнавателни средства да проследят извършването на три телефонни измами, в които са замесени всички обвиняеми по случая.

"Ало" измамниците от Левски разполагали с джобни колкото една минимална пенсия
Обновена

"Ало" измамниците от Левски разполагали с джобни колкото една минимална пенсия

С парите закупили 8 луксозни автомобила и си построили големи къщи

"Като цяло една от измамите е на стойност 11 000 евро. Другите измами са от порядъка на 2 000 лева." - поясни прокурорът Евгения Деянова.

По време на разследването няколко от измамите на групата са предотвратени, като разследващите са предупредили потенциалните жертви. Пред съда прокуратурата представи справки от НОИ и НАП, че и седмината обвиняеми не са плащали осигуровки и данъци. В същото време живеят в охолни имоти и ползват скъпи коли. Според цитирани свидетелски показания, лидерът на групата Димитър Серафимов и синът му са влагали парите от измамите основно в златни накити.

Адвокатът на двамата Серафимови Владимир Радев изрази несъгласие с разказаното от свидетелите. "Това са накити отпреди 30 години. Какво общо има понастоящем обвиняемият?" - възрази Радев.

Според доказателствата на прокуратурата, Серафимов-баща е организирал и финансирал престоя на съучастниците си в Румъния, откъдето чрез сим карти на румънски оператори са извършвани измамните обаждания. Дейността на т. нар. "въртачи" или хората, които са звънели на потенциални жертви, се е извършвала от Серафимов-син и родствениците Васил Атанасов и Янаки Янакиев. Други техни роднини пък са се занимавали предимно с логистиката по прибиране на парите от измамените.

"Те имат променливи роли в зависимост от ситуацията. В един момент набират мулета, в друг момент навъртат телефони." - поясни прокурор Деянова.

До момента разследващите имат данни за редица измами, извършени от началото на 2018 г. до края на август. Не изключват обаче този период да се разшири.

Това не е първият арест на Димитър Серафимов за телефонни измами. През 2016 г. той беше арестуван в Пловдив заедно с братовчед си Серафим Серафимов.

Закопчаха двама от най-големите телефонни измамници у нас

Закопчаха двама от най-големите телефонни измамници у нас

Изкарвали са 10 милиона лева годишно