Шестима са арестуваните при вчерашната акция на автомагистрала "Тракия" край Пловдив, съобщи МВР. Задържаните са две жени и четирима мъже. Те са в ареста за 72 часа, повдигнати са им обвинения за трафик на мигранти. Задържани са и 4 автомобила.

По информация на БНР сред задържаните е и бивш служител на МВР.

По-рано бе съобщено за задържани общо деветима души. Петима от тях са нелегални мигранти. По-късно информацията бе за задържани шестима бежанци и седем организатори на трафика, но от МВР уточниха последно, че в четирите коли са пътували деветима българи и петима чужденци.

Продължава спецакцията срещу нелегален трафик на мигранти
Обновена

Продължава спецакцията срещу нелегален трафик на мигранти

По €600 от нелегален мигрант са взели организаторите на трафик-канала

От МВР уточняват, че в събота вечерта, в района на 132-рия километър на автомагистрала "Тракия" в посока към София, при разклона за село Войводиново полицаи от Пловдив спрели първоначално три автомобила - "Ауди А8", "Ауди А3" и "Мерцедес". По-късно е спряна и лека кола "Пежо", с общо деветима български граждани и петима чужденци, по първоначални данни - от сирийски и иракски произход, които трябвало да бъдат транспортирани до София, съобщи директорът тна ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

Мигрантите са били транспортирани с първите два автомобила, като водещият "Ауди" е бил оборудван със светлинна и звукова сигнализация и управляван от 51-годишен от София, който до момента не е известен с противозаконна дейност, поясни Илков

Задържаните са превозвали незаконно мигранти от Сирия и Ирак. Задържаният бивш полицай е използвал звуков и светлинен сигнал, за да избегне спирането на автомобила му от полицейските екипи.

На територията на няколко областни дирекции продължава спецакция срещу незаконен трафик на мигранти. Началото на специализирана полицейска операция е в събота вечерта на територията на ОДМВР-Пловдив, съобщиха от полицията.

Заловиха полицаи, организирали канал за трафик на бежанци

Заловиха полицаи, организирали канал за трафик на бежанци

Задържани са петима бежанци и седем организатори

Според информация на bTV, по 600 евро от нелегален мигрант са взели организаторите на канала за трафик на хора, който беше разбит при акция на автомагистрала "Тракия". Според събраните до сега данни, тартор на бандата е 37-годишна жена от Хасково, а основни участници в нея са бивша барета и бивш полицай, според БНР.

Трафикантите използвали четири автомобила. Бежанците са били в двете коли, които се движили в средата на колоната.

Единият автомобил бил със светлинни и звукови сигнали като кола на НСО. Това била застраховка срещу евентуално спиране от полиция.

Шофьорът на тази кола е бивш служител на отряда на баретите. Жената организатор на целия канал се намирала в последния автомобил от кортежа.

Бежанците са превозвани от Турция за София. Двама от тях - сирийски граждани, които са имали документи за самоличност, са били в колата на бившия служител на МВР, работил в една от специализираните структури на ведомството. Напуска я през 1988-ма година. Той е 50-годишен от София. Няма криминални прояви до момента.

В автомобила, движел се след него, управляван от 30-годишен мъж от Костинброд, е имало трима иракчани също с лични документи. Чуждите граждани не са обяснили каква е била крайната им цел. За транспортирането от Турция до София те са платили между 500 и 1000 евро.

Предстои след приключването на процесуално-следствените действия те да бъдат настанени в центъра в Харманли. Останалите задържани за престъпната схема са пътували в други две коли. Едната е била пилотна, а четвъртата е била спряна около 20 минути след задържането на двата автомобила с бежанците край Пловдив.

Акцията е планирана. Полицаите работили от около два месеца по разкриването на канала, подчерта директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Илков.