Шок и ужас в българските затвори няма. Това категорично заяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Насилие между затворници имало, но наказани надзиратели за бездействие – не. Това твърдят от правосъдното министерство два месеца след проверка в отговор на кадри за физическо и сексуално насилие между затворници в „Белене”.

Филипова коментира, че кадрите са заснети от самите затворници с нелегално внесени мобилни телефони. Те съдържат сцени на насилие и за тях има наказани затворници. Наказани служители обаче няма.

Красимира Филипова обяснява, че случките са от 2013 година. Пострадалите не се били оплаквали пред администрацията. Извършената проверка е установила също, че четири месеца по-късно е имало екип на комитета против изтезанията и са били проведени разговори. Оплаквания не са постъпили. Филипова отбеляза, че всичко е в границите на нормалното за места за лишаване от свобода.

В конкретните случаи не били установени действия или бездействия на надзирателите.

Зам.-министърката посочи, че броят на работещите в „Белене” значително е намален. Това обаче не било оправдание. Такива престъпления се случвали и извън решетките, коментира тя.

Използването на мобилните телефони в местата за лишаване от свобода било намалено. Предстояло да се направи обществена поръчка за техника, която да заглушава сигнала и да открива мобилни телефони, които не са включени.